Home

Nieuws 3406 x bekeken 15 reactieslaatste update:15 jul 2013

Kabinet stemt in met Omgevingswet

Den Haag - Het kabinet heeft ingestemd met de Omgevingswet. Deze wet moet ervoor zorgen dat er minder regels en grotere keuzevrijheid voor burgers en ondernemers komen.

De vergunningprocedures moeten eenvoudiger en korter worden, mede door de komst van een loket voor omgevingsvergunningen. De nieuwe wet moet een besparing van honderden miljoenen opleveren.

De omgevingswet van minister Melanie Schultz Van Haegen van  Infrastructuur en Milieu vervangt onder andere ook de crisis- en herstelwet, die tijdelijk van aard is. Ook de Wet Ammoniak en Veehouderij en de Wet Geurhinder komen met de nieuwe Omgevingswet te vervallen. De geurwet wordt voortaan uitgevoerd door gemeenten. De ammoniakwet wordt landelijk geregeld via de nieuwe natuurwet. Ook de Waterwet, Wet Bodembescherming en de Wet ruimtelijke ordening zijn opgenomen in de Omgevingswet.

In de Omgevingwet worden 40 sectorale wetten, 117 Algemene Maatregelen en van Bestuur en honderden ministeriële regelingen gebundeld. Dit moet de aanvraag van vergunningen eenvoudiger maken. Het aanvragen van een vergunning gaat voortaan 8 weken duren, in plaats van de 26 weken die er nu voor staan. De tijdwinst wordt geboekt door het effectiever inrichten van de procedure, zoals dat nu ook in de crisis- en herstelwet gebeurt. Procedures kunnen nu gelijktijdig lopen, terwijl deze in het verleden achter elkaar moesten gebeuren. Door het effectieve samenvoegen van wetten en regelgeving hoeven ook minder vergunningen te worden aangevraagd. Voor burgers en bedrijven komt er een aanvraag, een loket en een besluit.  Schultz verwacht dat met de wet eenvoudiger, efficiënter en beter aan een duurzame leefomgeving worden gewerkt. Ook omdat de regels beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Bij de totstandkoming van de wet zijn zes ministeries betrokken geweest. Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State, waarna de wet naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd voor behandeling. Schultz hoopt de wet voor het einde van het jaar in de Tweede Kamer te hebben behandeld.

Laatste reacties

 • koestal

  Met al die regels wordt alleen maar de economie kapot gemaakt,zaten we zeker op te wachten in deze tijd van recessie,betekende natuurlijk wel veel werk voor ambtenaren

 • info58

  bijna te mooi om waar te zijn

 • boerJohan

  Als dat doorgaat, binnen 8 weken vergunning .
  Wauw ???

 • Elevage

  hé hé dat zou eens een keer tijd worden!!
  En nu nog een aantal andere overbodige regels over boord en we kunnen weer gewoon ondernemen. BTW naar 19% bijvoorbeeld...............

 • anton1937

  Het is prima dat de bureaucratische rompslomp verminderd wordt. Nog belangrijker is als de bouwleges zouden worden afgeschaft, hetzelfde is jaren geleden al gebeurd met de leges voor milieuvergunningen.Nu jagen de gemeenten de bouwleges omhoog om extra inkomsten te hebben. Het rijk vergoed evenals bij milieuvergunningen een vast bedrag aan de gemeenten en deze zaak is opgelost.De bouwkosten verlagen is goed voor de werkgelegenheid.

 • koestal

  waarom werken die ambtelijke molens zo langzaam,als de vergunningen wat sneller werden afgegeven ,gaf dit een impuls aan de economie ,nu werkt dit contraproductief

 • koestal

  eerst nog even naar de Raad van State,beloofd niet veel goeds ,hebben ook veel tijd nodig ,die moeten er ook weer over nadenken

 • grahamisherwood

  Ik had een aanpassing bestemmingsplan aangevraagd in april 2006, nog niet klaar, dus sneller is een relatieve begrip.

 • agratax2

  anton1937. Als voor de burger de bureaucratische rompslomp vermindert, vermindert die ook voor de overheden zelf en zal het eenvoudiger en sneller worden om natuur plannen uit te voeren met alle negatieve gevolgen voor de ondernemers. (boeren)

 • maatje 1904

  moeten wij in sprookjes geloven????? Eerst zien dan geloven. nu word er veel kapot gemaakt door al die regels....

 • Frenske

  Ben benieuwd of I V wat beter verspreid gaat worden over Nederland.
  Want die concentratiegebieden geven veel tegenstand.

 • polsbroek

  ik hoop dit nog mee te maken

 • koestal

  De geest moet weer uit de fles,dat is altijd heel erg lastig

 • koestal

  Het zijn allemaal werkgelegenheidsprojecten voor ambtenaren,heilige huisjes !!

 • Freriks

  klinkt allemaal leuk, 1 vergunning binnen 8 weken. Maar alle achterliggende wetten blijven bestaan, dus moet het hele dossier nog wel aangemaakt worden. dat betekent dat de bespaarde tijd voor het behandelen van de vergunningsaanvraag nu ingezet moet worden in het traject voordat de vergunningsaanvraag geaccepteerd wordt. als je een onderdeel niet compleet hebt, hoe pietluttig misschien ook, wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. De tijd dat je zelf in staat was om de vergunningen aan te vragen ligt al lang achter ons en komt ook niet terug.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.