Home

Nieuws 1408 x bekeken 6 reacties

KNJV: aantal ganzen blijft toenemen

Amersfoort – Het lijkt erop dat de sterke groei van de aantallen ganzen zich voortzet. Dat concludeert de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) uit de jaarlijkse landelijke zomertelling van ganzen, die zaterdag werd gehouden.

Er werden veel meer ganzen geteld dan de 400.000 ganzen die eerder werden geteld. “Het zal nog weken duren voordat alle tellingen zijn gecontroleerd en ingevoerd in het Nederlands Wild Registratie Systeem, maar de eerste indruk, op basis van een belronde, is dat de sterke groei zich voortzet”, aldus KNJV.  Aan de jaarlijkse inventarisatie van ganzen deden 2.400 jagers mee, dat is ongeveer 80 procent van de mankracht voor de ganzentelling die samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Sovon wordt georganiseerd.

De ganzen brengen veel schade aan bij agrariërs, die deels vergoed wordt door de overheid. KNVJ-directeur Douwe Boersma zegt dat er maar één realistische oplossing is voor het ganzenprobleem. “Zoals VVD en SGP al voorstelden tijdens het ganzendebat in de Tweede Kamer zou je de gans weer op de wildlijst moeten plaatsen. Dat betekent dat er in heel Nederland door een kleine 30.000 jagers op een verantwoorde manier op ganzen kan worden gejaagd”, aldus Boersma. Hij voegt eraan toe dat in het verleden ook op ganzen werd gejaagd en dat de ganzenstand toen op een aanvaardbaar niveau bleef.

“Ons standpunt betekent overigens niet dat we het bestaande Ganzenakkoord verwerpen. We houden ons aan die afspraken en werken loyaal mee aan de uitvoering ervan”, voegt Boersma er aan toe.

Laatste reacties

 • Zippie

  Daar hoeft wat mij betreft niet een dergelijke teldag voor georganiseerd te worden. Een ritje door met de auto door ons polderlandschap en de conclusie is duidelijk.
  Maar misschien verstandig om nog een keer, en nog een keer en nog een keer en dan nog een keer een telling te verrichten.
  Dit heet ontmoedigingsbeleid!!

 • J@gertje

  Formuliertje hier, telling daar, 4 verschillende ontheffingen voor één en dezelfde gans zus, allerlei beperkingen op afschotmogelijkheden zo en bezwaarmakerijen over en weer.
  Het wordt niets met het ganzenakkoord omdat de provincies allemaal een verschillende koers varen en geen kleur durven te bekennen.
  En maar in de media roepen dat alles nu geregeld is/wordt
  We zijn nu meer dan 10 jaar bezig en geen steek verder gekomen.

 • geintreseerde

  de jagers denken wie is er vogelvrij!!!!!

 • Geen jacht meer

  knjv liegt al als ze lacht. volkomen onbetrouwbare club, jammer. altijd is het afknallen en uitmoorden bij deze KONINKLIJKE 'club'.

 • Mozes

  Ik woon in het oosten (Twente ) en zelfs bij mij lopen dit jaar voor het eerst ganzen rond. De ganzendichtheid in het westen is blijkbaar zo hoog dat sommigen al doorschuiven naar het oosten.

 • J@gertje

  @Mozes,
  Deze trend is hier in de Achterhoek al sinds een jaar of 6 aan de gang.
  Helaas geeft de provincie nog steeds geen eenduidende ontheffing af.
  Om het gemakkelijk te maken verschilt hier een ontheffing per WBE.
  Belangrijk is dat alle schade gemeld wordt en dat de boeren ook hun stem bij de overheid laten horen.
  Anders komen we nooit van het ganzenprobleem af.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.