Home

Nieuws 717 x bekeken 2 reacties

Grootste ethanolfabriek Verenigd Koninkrijk van start

Hull – Na bijna zeven maanden vertraging is de grootste fabriek voor biobrandstoffen in het Verenigd Koninkrijk geopend. De fabriek, eigendom van de joint venture Vivergo, zet tarwe om in bio-ethanol.

Jaarlijks betreft het 1,1 miljoen ton tarwe die van diverse coöperaties wordt betrokken. Daarmee is Vivergo in één klap de grootste opkoper van Britse tarwe.
Vivergo is een joint venture van AB Sugar, British Petrol en DuPont. Laatstgenoemde is een producent van zaaigoed, gewasbeschermingsmiddelen en chemische producten. De fabriek kan bij volle benutting jaarlijks 420 miljoen bio-ethanol produceren. De fabriek ligt aan de rivier de Humber, in het midden van een tarweteeltgebied. Met binnenvaartschepen kan het product naar depots worden gebracht waar het in reguliere brandstof wordt bijgemengd.
Bij het productieproces komt 500.000 ton DDGS vrij, een eiwitrijke veevoergrondstof. De productie van DDGS maakt het Verenigd Koninkrijk minder afhankelijk van de invoer van bijvoorbeeld sojameel of citruspulp uit Zuid-Amerika. Een half miljoen ton is voldoende om te voorzien in de behoefte van een vijfde van de melkveestapel in het Verenigd Koninkrijk.
De Engelse National Farmers Union stelt dat de fabriek graantelers meer afzetzekerheid geeft, en is opgelucht dat Vivergo heeft aangekondigd ondanks de crisis in de ethanolsector te gaan voor maximale benutting in het eerste jaar. Het opstarten van de fabriek liep al een halfjaar vertraging op, onder meer vanwege de instortende ethanolmarkt maar ook technische redenen.
In Nederland had een qua omvang vergelijkbare ethanolfabriek van het Spaanse Abengoa soortgelijke opstartproblemen. De onderneming zag bovendien de DDGS-markt maar moeizaam op gang komen.

Laatste reacties

  • denker123

    Ik dacht dat de wereldvoedselproduktie met 70 procent moet toenemen tot 2050 om de 9 miljard te voeden, zonder grote boskap.Nu gaat men er auto s mee 'voeden' ?? Dacht zelfs dat het V.K. Vorig jaar zelfs netto invoerder was van tarwe ,trouwens het bijproduct de DDGS doet meer kwaad dan goed in de koeien magen.

  • Bison

    Het zal ook wel weer op een 'white elephant' uitdraaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.