Home

Nieuws 686 x bekeken 6 reacties

FAO wil eind aan gebruik insecticiden

Rome - Ontwikkelingslanden moeten zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van zeer gevaarlijke insecticiden. Dat bepleitte de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO dinsdag.

Meer dan 20 kinderen overleden 2 weken geleden in India na het eten van een gratis lunch waarin landbouwgif zat.

Volgens de FAO onderstreept het tragische incident in India het gevaar van bestrijdingsmiddelen. Bovendien ontbreekt het bij boeren in ontwikkelingslanden vaak aan de kennis om op een veilige manier met de giffen om te gaan. De VN-organisatie vindt dat gevaarlijke insecticiden niet aan deze kleinschalige boeren beschikbaar gesteld mogen worden.

In de lunch van de Indiase kinderen zat monocrotofos. Deze stof is onder meer in Europa, de Verenigde Staten, Australië en China verboden. Ook in veel landen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika is de insecticide niet beschikbaar. De overheid van India oordeelde echter dat het gif goedkoper en effectiever is dan zijn alternatieven.

Laatste reacties

 • abtje

  De FAO bepleit haar eigen falen zeker niet. de FAO is voor voedsel voor iedereen. Nu is er in India wat enorm fout gegaan. Maar niet de boeren die dit hebben gebruikt waren stout, nee, het voor andere doeleinden gebruiken van het lege fust is hier misgegaan.
  Dan kan je niet de boeren, of de gifmengerij of zelfs niet de corrupte ambtenaren de schuld van geven. Nee, dit kwam puur door het recycle principe uit dat land. Gif eruit en kookolie erin.
  Dan kan de FAO wel gif verbieden, maar daar los je de armoede niet mee op.
  En los je de armoede en honger niet op, kom je ook niet van de analfabeten af.
  Nee, pure miskleum van FAO.

 • gerjan slingenbergh

  @abtje Alsof meer gif de problemen oplost. Hongersnood is geen capaciteits
  probleem. Biologische landbouw zou de oplossing kunnen zijn om de risico's met giften te beperken. De meeste mensen willen daar nog niet aan maar over 50 jaar zullen we wel moeten want dan zijn de fossile brandstoffen op.

 • alco1

  Ho Ho. Niet allemaal biologisch, want dan verdwijnt het extraatje.

 • abtje

  @Gerjan Als je geen honger kent kan je rare dingen eisen van je voedsel. Als je honger hebt interreseert je het niets of er wel of niet gespoten is. Zo simpel is het.

 • gerjan slingenbergh

  @ abtje Dat vind ik een slecht argument om chemisch gif te promoten.

 • abtje

  @Gerjan. Dan moet je beter lezen. Ik promoot geen gif.
  Ik vind dat de FAO haar werk zeer slecht doet en nu wat roept wat kant noch wal raakt omdat verbieden op deze wijze geen oplossingen biedt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.