Home

Nieuws 358 x bekeken 1 reactie

EU en VS praten in oktober verder

Brussel - De tweede ronde van vrijhandelsonderhandelingen tussen de EU en VS zal naar alle waarschijnlijk in de tweede week van oktober plaatsvinden. Doel is elk jaar circa 6 “rondes” te organiseren waarmee een doel binnen twee jaar mogelijk moet zijn. De eerste ronde leverde zoals verwacht onenigheid op over hoe om te gaan met transgene gewassen en herkomstlabels op voeding.

Herkomstlabelling wordt in de onderhandelingen geschaard onder het dossier “intellectueel eigendom”. De Europese angst dat de VS staat op gesprekken over wat in de handel “SPS” genoemd wordt, is bewaarheid. Het betreft sanitaire en fytosanitaire standaarden. De EU heeft op tal van dossiers blokkades opgeworpen voor Amerikaanse producten, van “chloorvlees” tot rundvlees waarbij in de productie groeihormonen zijn ingezet.
Onderhandelaars uit de EU zijn echter volgens een bron dichtbij de onderhandelingen wel blij dat Monsanto zich op transgeen gebied helemaal terugtrekt uit de EU, waarmee het issue minder aan de oppervlakte blijft en meer een principekwestie wordt. De EU zoekt vooral markttoegang voor producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals zuivel, terwijl de VS meer graan en soja wil exporteren.
Een verdrag tussen de EU en VS is in zekere zin concurrentie voor een verdrag tussen de VS en een serie landen rond de Stille Oceaan. Japan is deze week officieel toegetreden tot deze onderhandelingen. Volgens Japanse bronnen heeft het land, de derde grootste economie wereldwijd, wel aangegeven dat het landbouwdossier gevoelig ligt. Eerder wist Maleisië in de onderhandelingen te bedingen dat staatsbedrijven deels buiten de liberaliseringsslag worden gehouden.

Eén reactie

  • jordi 1455

    Op foodlog las ik dat deze overeenkomst op aandringen van Monsanto opgang is gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.