Home

Nieuws 412 x bekeken

EU en Japan boeken vooruitgang vrijhandelsakkoord

Tokio - De EU en Japan hebben behoorlijk vooruitgang geboekt met hun onderhandelingen voor een vrijhandelsakkoord (FTA). Dat meldt de Europese Commissie nadat deze week een tweede ronde van onderhandelingen in Tokio is afgerond. Veertien werkgroepen spraken over een serie onderwerpen waaronder investeringen en handelsregels.

De eerste onderhandelingsronde vond in april plaats in Brussel en volgde op een jaar lang aftasten van de mogelijkheden, waarbij de EU op landbouwgebied al een kleine concessie of teken van goede wil van Japan verkreeg. De Europese Commissie denkt dat een deal de totale EU-exporten naar Japan met 32,7 procent kan opvoeren terwijl andersom de handel zou worden gestimuleerd met 23,5 procent.
Voor de Europese landbouw kan een deal van grote betekenis zijn omdat Japan met tarifaire en non tarifaire beperkingen de invoer van landbouwproducten beperkt. Japan geldt met 127 miljoen inwoners en een inkomen gelijk aan dat van West-Europa als een belangrijke markt. Japan koopt van oudsher veel Europese wijnen, kaas en bloemen.
Het is voor de EU van belang dat een FTA-deal eerder plaatsvindt dan een Japanse deal met een serie landen rond de Stille Oceaan. Japan onderhandelt van 15 tot 25 juli over aansluiting bij het Trans Pacific Partnership (TPP). Nu bestaat het TPP nog alleen uit Nieuw-Zeeland, Chili, Singapore en Brunei maar andere onderhandelingspartners zijn op dit moment VS, Australië, Vietnam, Canada, Peru en Mexico.
Japan is onder druk van landbouworganisaties weinig enthousiast haar markt voor agrarische producten te openen. Volgens berekeningen zou de Japanse agrarische productiewaarde door liberalisering bijna kunnen halveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.