Home

Nieuws 317 x bekeken

‘EU doet te weinig tegen speculatie’

Brussel – Langverwachte Europese regelgeving die voedselspeculatie moet inperken, dreigt onder druk van grote fondsbeheerders te verwateren. Hierdoor blijven voedselprijzen ook de komende jaren gevaarlijk schommelen.

Dat schrijft een serie niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) waaronder Somo, Terre Solidaire, Christian Aid en IKV Pax Christi.
De Europese Unie werkt aan hervorming van de 'Markets in Financial Instruments Directive', vaak kortweg MIFID II genoemd. De hervormingen moeten de rol van grote investeringsfondsen op de grondstoffenmarkt beperken. De fondsen zijn op termijnmarkten gericht op financiële speculatie, waar andere partijen zoals boeren en veevoerproducenten goeddeels handelen om risico’s af te dekken.
Een belangrijk voorstel is positielimieten in te stellen. Daarbij wordt afgesproken dat wanneer prijzen met een bepaald percentage dalen of stijgen, de handel wordt stilgelegd tot de volgende dag. In de Verenigde Staten worden dergelijke limieten al gebruikt bij onder meer mais en tarwe op de termijnmarkt Chicago, CBOT genoemd. De gedachte hierachter is dat handelaren meer tijd hebben de werkelijke impact van bijvoorbeeld oogstprognoses te realiseren.
Het zijn met name de 'ondeskundige' financiële speculanten die vaak heftig reageren op nieuwe oogstramingen. Ze spelen een spel: zelfs wanneer ze niet overtuigd zijn van de werkelijke gevolgen, proberen ze winst te maken door op bepaalde koersen in te zetten. De Europese Raad van regeringsleiders maakte vorige week tegen de verwachting in bekend dat landen mogelijk zelf hun positielimieten mogen instellen.
Daarmee dreigt volgens de NGO’s een 'race to the bottom', waarbij landen de limieten zo beperkt mogelijk houden om fondsvermogen aan te trekken. Daarbij concurreren met name Londen en Parijs met elkaar met vergelijkbare contracten, terwijl ook de beurs van Frankfurt een belangrijke beurs kent. Van een gelijk speelveld kan geen sprake zijn, aldus Somo, dat schat dat zo’n 400 miljard dollar aan grondstoffen door fondsmanagers wordt beheert.
Een aantal banken in Europa trok zich dit jaar reeds geheel of gedeeltelijk terug uit producten met 'zachte' grondstoffen. Daarbij vallen met name het Franse BNP Paribas en het Duitse Commerzbank op. Beide banken verklaarden hun terugtocht uit maatschappelijke weerstand, zonder zelf te verklaren tegen voedselspeculatie te zijn. Volgens bronnen in de markt werd hun keuze vereenvoudigd omdat de fondsen al enige tijd weinig winstgevend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.