Home

Nieuws 1051 x bekeken

EU: adequate controles op gebruik separatorvlees

Brussel - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert in het algemeen toereikend op de productie en het gebruik van separatorvlees.

Dat constateert het directoraat Generaal Gezondheid en Consumenten van de EU (DG Sanco) van de Europese Unie, na een audit van het controlesysteem, zoals dat in Nederland wordt toegepast. Separatorvlees is het laatste vlees dat mechanisch wordt verwijderd van de botten, na het reguliere uitsnijproces.

Een en ander wil echter niet zeggen dat het directoraat niets heeft aan te merken op het Nederlandse systeem. De EU heeft vooral kritiek op de interpretatie van enkele Europese richtlijnen voor de etikettering van het separatorvlees. De EU vindt dat de aanwezigheid van separatorvlees in een product altijd moet worden vermeld op het etiket. Nederland stelt echter dat in enkele gevallen onduidelijkheid bestaat over de interpretatie van de Europese regels. In afwachting van een duidelijke richtlijn over de interpretatie zal Nederland de huidige regelgeving nog niet veranderen. Wel gaat de NVWA een duidelijker richtlijn maken voor bedrijven die separatorvlees produceren met daarin duidelijk aangegeven welke informatie er ter beschikking moet worden gesteld aan de afnemers van dergelijk vlees. Dit met het oog op de verdere verwerking van separatorvlees in vleesbereidingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.