Home

Nieuws 1123 x bekeken 3 reacties

Dijksma: uitspraak RvS benadrukt behoefte aan nieuwe PAS

Den Haag - De uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof is een bevestiging voor het kabinet dat er spoedig een nieuwe PAS van kracht moet worden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Gedeputeerde Staten in Overijssel hebben een vergunning verleend aan een nieuw veebedrijf in Luttenberg op grond van de natuurbeschermingswet 1998. Rondom het veebedrijf liggen drie Natura 2000-gebieden. GS berekende dat de stikstofuitstoot door het nieuwe bedrijf met 0,12 mol stikstof per hectare zou stijgen voor het natuurgebied Boetelerveld, maar dat dit geen gevolgen zal hebben voor de natuurlijke kwaliteit van het natuurgebied. De provincie beoogt hiermee vooruit te lopen op de nieuwe PAS, die gericht is op een betere natuur én ontwikkelruimte voor de economie.

De Raad van State vindt de onderbouwing van GS te dun, omdat er geen rekening is gehouden met andere bronnen voor de stikstofdepositie in het natuurgebied. De provincie mag nu geen vergunningen meer verlenen op dezelfde basis als bij het bedrijf in Luttenberg werd gedaan.

Dijksma zegt dat de uitspraak van de Raad van State alleen gevolgen heeft voor Overijssel. Ze wil de nieuwe PAS zo snel mogelijk invoeren, zodat individuele bedrijven wel duidelijkheid en eventueel ontwikkelruimte kan worden geboden bij Natura 2000-gebieden. Nu ligt deze vergunningverlening in veel gebieden stil.
Dijksma wees maandag nog eens 24 Natura 2000-gebieden aan. In totaal zijn nu 145 van de 160 Natura gebieden aangewezen.

Laatste reacties

 • boerderij12

  de raad van state heeft het in nederland voor tzeggen

 • minasblunders1

  Zonder overigens enige kennis van zaken te hebben. Maar daarmee zijn ze niet de enigen.

 • vos ruinerwold

  Het is jammer dat de agrarische sector weer moet lijden onder zogenaamde theoretische benaderingen. er wordt zorgvuldig omgegaan met de natuur , de interpretatie is nog steeds naar buiten , feitelijk zou dit naar binnen moeten zijn.
  Normaal zit in het het hart meer kernwaarde dan rondom .

Of registreer je om te kunnen reageren.