Home

Nieuws 1979 x bekeken 3 reacties

Dijksma positief over mestplan

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw heeft positief gereageerd op het Mestplan ‘Koersvast richting 2020, voortvarend in verantwoordelijkheid’ dat ketenpartners in de veehouderij hebben opgesteld.

Dijksma is blij dat er één gezamenlijk plan is namens de sector. “Dat maakt het een stuk makkelijker voor de ex-ante analyse door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)”, zegt  Dijksma.

Het plan is opgesteld door LTO Nederland, vleesverwerkersorganisatie COV, zuivelorganisatie NZO, loonwerkersorganisaties Cumela en TLN en Nevedi namens de diervoerindustrie. De organisaties concluderen dat er voor 2014 voldoende mestverwerking is en voor 2015 voldoende mestverwerking in ontwikkeling zit om de invoering van dierrechten voor de rundveehouderij en behoud van dierrechten voor de intensieve veehouderij te voorkomen.

Dijksma gaat er vanuit dat het plan de PBL-toets doorstaat. Deze toets gebruikt het ministerie om beoordelen of de invoering van dierrechten noodzakelijk is. Ze hoopt dat de stok achter de deur, de dierrechten, niet nodig blijkt te zijn. “Het zou prachtig zijn als het lukt”, zei de staatssecretaris bij ontvangst van het plan.

De staatssecretaris zegt dat het rapport van de organisaties ook een goede basis kan bieden om op pad te gaan in Brussel voor behoud van derogatie. “Aan ons zal het niet liggen”, zegt Dijksma.

Huijbers zegt dat de druk hoog is geweest om met een mestplan te komen waar geen gat in te schieten is. In de politiek, bij milieuorganisaties maar ook in de veehouderijsector zelf was men sceptisch of er voldoende mestverwerking zou komen.  “Er is veel water onder de brug door gestroomd, maar we hebben toch een plan kunnen maken waarbij de veehouderij zich kan ontwikkelen binnen de milieunormen. Met de inspanning van de sector kunnen we minimaal fosfaatneutraal te ontwikkelen”, zei Huijbers. Hij wijst erop dat er geen sprake is van vrijblijvendheid voor de sector. “We spreken alle ondernemers in alle sectoren aan die meer mest produceren dan ze op eigen grond kwijt kunnen”, vult Kees Romijn van LTO Rundveehouderij aan.

De aandacht in het mestplan is vooral gericht op de rundveehouderij, die vanaf 2015 verplicht worden met de Kringloopwijzer te gaan werken. “De pluimveehouderij heeft de slag naar mestverwerking en vermindering van uitstoot al gemaakt. Ook de varkenshouderij heeft haar verantwoordelijkheid als het gaat om de uitstoot van ammoniak al gemaakt en er zijn in deze sector zeer veel initiatieven voor mestverwerking”, legt Huijbers uit. Hij wijst erop dat alle schakels in de sector hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat zal best wel eens wat discussie opleveren”, verwacht Huijbers.  Als belangrijkste knelpunt ziet de LTO-bestuurder de vergunningverlening voor de mestverwerkingsinstallaties en de financiering daarvan.  Hij verwacht dat er best nog wel wat uitvoeringsproblemen zullen komen, maar Huijbers vindt dat de hele sector er voor moet gaan om dit plan uit te gaan voeren.
Naast de maatregelen vanuit de sector, mestverwerking, efficiënter benutten van de mestplaatsingsruimte in Nederland en efficiënter gebruik van mineralen in de melkveehouderij door de Kringloopwijzer, vraagt Huijbers ook de politiek om ondersteuningen. Hij doelt vooral op het verstrekken van vergunningen voor mestverwerking het verlenen van ontwikkelruimte voor nieuwe technieken, en een stevige inzet in Brussel voor het toestaan van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger en voor behoud van derogatie.

PBL komt eind dit jaar met een analyse van het mestplan, waarna staatssecretarissen Dijksma en Mansveld (IenM) besluiten of dierrechten noodzakelijk zijn of niet.

Laatste reacties

 • c.putten

  doe maar dierrechten voor alle sectoren die vrij verhandelbaar zijn tussen de sectoren onderling,dus de stoppende varkenshouder kan dan de rechten verkoper aan de melkveehouder.

 • alco1

  Putten zal wel varkenshouder zijn

 • probe14

  Die laatste regel zegt meer dan al het gebazel van Huibers daarvoor. Helaas voor hem en de ongelooflijke lobby van de agribusiness zal het Pbl tot de conclusie komen dat het plan op drijfzand is gebaseerd. Als financiering (welke bank wil nog geld kwijt?) of vergunning (wie wil een mestverweker naast zich?) rondkomen op tijd, staat in het plan. Dat redden ze in 2020 nog niet, laat staan na 2015... Dus eind van dit jaar zal conclusie zijn: dierrechten verlengen en invoeren tot in ieder geval 2020. En dat zal een zegen voor het familiebedrijf zijn!
  Ongelooflijk dat lto en vakbonden dat gedeelte van de achterban niet wil horen, maar hun oren laten hangen naar slachterijen en zuivelindustrie die altijd belang hebben naar een overaanbod in de markt.
  Gelukkig dat Pbl wetenschappelijk en onafhankelijk is!

Of registreer je om te kunnen reageren.