Home

Nieuws 9258 x bekeken 7 reacties

Dijksma: Bleker deed Kootwijkerbroek aanbod

Kootwijkerbroek - Voormalig staatssecretaris Henk Bleker heeft de Kootwijkerbroekse gemeenschap de ruimte geboden om tot een afsluiting te komen van het mond- en klauwzeerverleden.

Dat zegt staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder heeft de staatssecretaris bij monde van een woordvoerder stellig ontkend dat het ministerie een schikking heeft aangeboden om het MKZ-dossier af te sluiten.

Het aanbod van Bleker ging in Kootwijkerbroek rondzingen na een nieuwjaarsreceptie. Het aanbod  is destijds door de Kootwijkerbroekse gemeenschap niet geaccepteerd. In een brief aan de Tweede Kamer erkent Dijksma dat in juli 2012 een gesprek tussen Bleker en een aantal Kootwijkerbroekers heeft plaatsgehad, waarin de toenmalig staatssecretaris uitleg gaf over zijn beslissing over een bezwaarschrift. "Hierbij heeft staatssecretaris Bleker (...) ook ruimte geboden voor een andere vorm om het verleden af te kunnen sluiten en vertrouwen te herstellen, mits dit breed wordt gedragen binnen de gemeenschap." Volgens het ministerie hield het aanbod van Bleker nadrukkelijk niet een schikking in om juridische procedures af te sluiten.

Staatssecretaris Dijksma zegt nu in een brief aan de Tweede Kamer dat zij eerst de uitspraken van het College van Beroep wil afwachten. De kernvraag die het college moet beantwoorden is of het ministerie in 2001 terecht tot ruiming is overgegaan in Kootwijkerbroek en Kamperveen.

De bewindsvrouw zegt het van wezenlijk belang te vinden dat er een oplossing komt die recht doet aan de gevoelens van de mensen in Kootwijkerbroek en die het wederzijdse vertrouwen herstelt.  Daarvoor is het van belang dat de juridische weg wordt gevolgd waarbij de waarheid op tafel komt. Als er een uitspraak ligt wil de staatssecretaris in gesprek met de Kootwijkerbroekse gemeenschap om te zien "op welke wijze we kunnen bijdragen aan een breed herstel van vertrouwen." Dijksma zal daartoe het initiatief nemen.

Laatste reacties

 • Romeijn

  Een beetje onduidelijk allemaal; van beide kanten. Het is lastig om 'een gemeenschap' een aanbod te doen. De groep waarover het hier gaat moet preciezer omschreven kunnen worden anders verkeren de betrokkenen in een zeer zwakke positie. Wie is hier de juridische rechtspersoon en wie zijn daarin verantwoordelijk? Of zijn er mensen persoonlijk aangesproken en wie dan?

 • abtje

  Niks onduidelijks aan. Eerst via woordvoerder ontkennen, dan toch maar bekennen. Klinkt als liegen en bedriegen, tot je bijna betrapt word en dan pas erkennen. Goed voor het vertrouwen in politici.

 • porky 1

  ja liegen en draaien kunnen ze in den haag als de beste

 • Pe

  RESPECT!!! DIEP RESPECT voor de mensen uit kootwijkerbroek en omgeving, die al jaren de energie op kunnen brengen om te blijven STRIJDEN om de waarheid boven water te krijgen.
  Zodat de hele wereld kan zien wat daar gebeurd is.

 • koestal

  Het was in ieder geval al een mooi gebaar van Bleeker,maar het verdriet en de boosheid zitten nog erg diep,vooral deze draai van Dijksma doet ook weer zeer !

 • boerke brabant

  blijf strijden, alles moet boven water komen. Als er fouten zijn gemaakt moet de overheid hier op aangesproken worden. Indien een boer een fout maakt wordt die daar ook op aangesproken. En dat er hier dingen zijn gebeurd tijdens de ontruimingen en de periode erna moge duidelijk zijn !

 • info48

  'Democratie' ; wij kiezen onze politici en die moeten vervolgens met liegen en bedriegen de fouten van incompetente, manipulerende en onvoorstelbaar eigenzinnige ambtenaren goed praten!
  Wanneer komt de tijd dat we ook de ambtenaren ,net als alle mensen, verantwoordelijk kunnen houden voor hetgeen ze doen en niet doen en bij grove fouten kunnen ontslaan???
  In de Arabische wereld vechten ze voor democratie,ik vraag me af of het waard is levens te offeren voor onze 'schijn' democratie.
  Heel veel van onze gekozen politici zijn heel druk voor de buhne maar ondertussen regeert de almachtige Ambtenaar.
  'Ik stond er bij en keek er naar'

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.