Home

Nieuws 863 x bekeken 5 reacties

Bijzondere planten keren terug

Rijswijk - Moerashertshooi, egelboterbloem, hazenzegge, pilvaren, echte koekoeksbloem en drijvend fonteinkruid. Deze planten lijken terug te keren in de Nederlandse natuur.

Ze zijn gevonden in het Kempen-Broek in Limburg. Dat is een gebied waar het vroegere moeras wordt hersteld. De website natuurbericht.nl meldt dat zondag.

Het Kempen-Broek was vroeger een kletsnat gebied met venen, natte heiden en moerassen, maar heeft tegenwoordig vooral landbouwgrond.

Natuurorganisaties ARK en Natuurmonumenten werken er - na grondaankoop - samen aan moerasherstel om een groot en nat aaneengesloten natuurgebied te realiseren. Dat is belangrijk omdat kwelwater dan niet wegstroomt en langer beschikbaar is voor de natuur. Ook neemt de waterreserve in droge tijden toe.

Bij het bewerken van de grond kwamen oude zaden in de bodem bloot te liggen. Die ontkiemden omdat er genoeg water was.

Niet alleen bijzondere planten zijn opgedoken. Door de terugkeer van deze soorten zijn ook dieren als de gerande oeverspin en de gevlekte glanslibel er weer.

Laatste reacties

 • alco1

  Prachtige vondst, zal zeker de crisis kunnen bezweren.

 • Achterland

  Hartstikke leuk en wat heeft die onzin allemaal gekost !!!

 • aqwzsx12

  eens was er niets en we zijn op weg naar het terug niets

 • alco1

  Eens komt de tijd weer dat men met juwelen droog brood wil kopen.

 • Romeijn

  Dit is een product waar blijkbaar vraag naar is. Een product dat je ook als boer zou kunnen leveren. Dat heet agrarisch natuurbeheer. Daar is op zich niets verkeerd aan. We moeten de collega's die zich daarvoor inspannen niet belachelijk maken maar waarderen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.