Home

Nieuws 1944 x bekeken 5 reacties

Beregeningsverbod in Waterschap De Dommel

Boxtel - Met ingang van woensdag 17 juli is het verboden om water te onttrekken uit beken en sloten (oppervlaktewater) in het gebied van Waterschap De Dommel met uitzondering van de Zandleij.

Het verbod geldt dus wel voor de zijbeken en sloten die in de Zandleij uitkomen.

Het besluit is mede gebaseerd op de weersverwachting, die de komende tijd geen neerslag van betekenis aangeeft. Het watertekort is ontstaan door een relatief droog voorjaar en de verdamping van de afgelopen weken. Een verdere verlaging van de waterstand en afname van de stroming wil het waterschap zoveel mogelijk voorkomen. Een verbod wordt afgekondigd als de hoeveelheid water die door een beek stroomt minder dan 10 procent is van het jaargemiddelde en de weersvooruitzichten aangeven dat er de komende weken geen neerslag van betekenis valt om de verdamping en opname te compenseren. De hoeveelheid water ligt nu onder deze 10 procent norm en ook de doorstroming is daardoor gering. De meeste hooggelegen sloten staan droog.

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties, maar ook voor mobiele installaties,  zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het drenken van vee en het bestrijden van brand met water uit beken of sloten is wel toegestaan. Op de naleving van het verbod om water te onttrekken wordt verscherpte controle uitgevoerd.

Laatste reacties

 • Tiny1946

  Onbegrijpelijk als de boer het water nodig heeft om te beregenen is er een verbod om water te onttrekken van openbare sloten en grachten.Drie weken terug overstroomde de halve wereld en nu is er water te kort.Waterschappen waar zijn jullie mee bezig eerst geld uitgeven om dat water weg te pompen, en nu is er te kort.Hoe is het mogelijk!!!

 • Romeijn

  Tiny, niemand verbiedt je om zelf water op te slaan. Openbaar water is niet van één boer. Wie hebben van oudsher het meest te zeggen in het waterschap?

 • Tiny1946

  Romeijn wat is dat voor een opmerking

 • ikkethuis

  Romeijn, als er een overschot aan water is moet de boer het bergen op zijn land= schade, als er een tekort komt mag de boer het niet gebruiken=schade.

 • Romeijn

  @ ikkethuis: dat is waarom het waterschap retentiegebieden wil aanleggen. Sloten en grachten hebben meer functies dan alleen wateropslag voor agrarische doeleinden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.