Home

Nieuws 2033 x bekeken 3 reacties

Anti-hagelkanonnen Zeeuwse fruittelers getest

Heinkenszand - Een akoestisch bureau doet vrijdag in de gemeente Borsele geluidsmetingen bij anti-hagelkanonnen van Zeeuwse fruittelers.

De metingen zijn nodig in verband met vergunningen die de telers hebben aangevraagd voor het gebruik van de apparaten.

Ko de Regt, provinciaal secretaris van ZLTO Zeeland, benadrukt dat de testen van vrijdag niet worden gehouden voor de bescherming van het fruit in de boomgaarden tegen het onweer. Hij laat weten dat de testen al eerder waren gepland. In totaal wordt bij negen telers in de Zak van Zuid-Beveland het geluid van de anti-hagelkanonnen onderzocht.

Vorig jaar bepaalde de rechtbank dat Zeeuwse fruittelers de kanonnen niet mogen gebruiken, omdat ze te veel geluidsoverlast zouden veroorzaken. Een ondernemersgroep van circa vijftig fruittelers maakt zich nu in de gemeente Borsele sterk voor een gemeentelijke regelgeving die het gebruik alsnog mogelijk maakt.

Door de inzet van een anti-hagelkanon kan de schade van een hagelbui boven fruitteeltpercelen worden voorkomen of verminderd. In Zeeland zijn nu circa twintig installaties die met behulp van schokgolven hagel op grote hoogte kunnen voorkomen.

Laatste reacties

 • info48

  de Rechtbank moet het onweer ook maar verbieden: te veel geluidsoverlast!

 • Dutchdeutz

  Ja info 48 en met een dikke boete bij nog een onweer overtreding!!

 • trijnie

  Mensen willen worden als God. Als ze het niet zint moet er van alles overhoop gehaald worden.
  Zelfs de idiootste dingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.