Home

Nieuws 1648 x bekeken 3 reacties

Agrarische sector heeft last van slecht internet

Groningen - Zo'n 500.000 mensen op het platteland van Nederland hebben geen internet of hebben een slechte internetverbinding. Als daar niets aan wordt gedaan, trekken volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen steeds meer mensen weg van het platteland.

Een slecht functionerende verbinding brengt ook 60.000 bedrijven in de problemen. Snel internet is ook voor boerenbedrijven van belang. Zij gebruiken melkrobots, wat de productiviteit verhoogt, maar daar is een goede internetverbinding noodzakelijk voor. Die is er in veel gevallen niet, omdat het voor aanbieders niet rendabel is om kabel of glasvezel aan te leggen. Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen, luidde hier in 2011 al de noodklok over. Hij vreesde toen al dat bewoners en bedrijven in de toekomst weg zouden trekken uit de buitengebieden. 'Als de situatie niet verbetert, dreigt verdergaande leegloop en minder economische activiteit', zei hij in het tv-programma Nieuwsuur.

Vooral in de provincie Groningen blijkt de internetcapaciteit beperkt. Er wordt weinig gebruik gemaakt van glasvezelkabels en vanuit de wijkcentrales liggen er kilometerslange koperdraden naar boerderijen om ze van internet te voorzien. Niet bevorderlijk voor de kwaliteit en snelheid.
Volgens KPN is het niet rendabel om een goede breedbandverbinding aan te leggen naar boerderijen die echt ver weg liggen. De investering is te groot, volgens een bestuurslid van KPN. Ook andere marktpartijen vinden het buitengebied vaak te onrendabel om breedbandinternet aan te leggen.
Strijker schat dat het 200 miljoen euro gaat kosten om het platteland van snel internet te voorzien.

Mobiel internet blijkt geen oplossing, volgens KPN omdat het niet betrouwbaar genoeg is en het veel te weinig capaciteit heeft. Het zou wel kunnen werken als er veel antennes worden bijgebouwd. Daarvoor bestaan volgens KPN geen plannen.

Laatste reacties

  • geelgors

    Dit kijkt veel op de aanleg van de drukriolering in het buitengebied. Van de mensen die aangesloten worden een bijdrage opleggen van bijv 5000 euro gespreid te betalen. Daarnaast zo groot mogelijk gebieden tegelijk aanbesteden, vooral nu levert dat een leuk aanbestedingsvoordeel op.

  • Mozes

    Bij ons in de gemeente willen ze de komende tijd experimenteren met glasvezel die door de drukriolering wordt getrokken. Als dit lukt kan men voor een fractie van de kosten breedbandinternet in het buitengebied aanleggen.

  • andre39q

    Moet je natuurlijk wel drukriolering hebben. Mijn adsl internet werkt redelijk maar van de beloofde 20 MB heb ik maar 5 MB over .

Of registreer je om te kunnen reageren.