Home

Nieuws 813 x bekeken 1 reactie

'Waarschuwingssysteem inzetten tegen voedselfraude'

Brussel – De Europese Commissie wil het waarschuwingssysteem voor afwijzingen bij voedsel en diervoeders RASFF gaan inzetten voor de strijd tegen voedselfraude. Dat zegt Eurocommissaris Tonio Borg van Gezondheid en Consumentenbeleid bij het in ontvangst nemen van het jaaroverzicht over 2012.

Aanleiding is het paardenvleesschandaal. Volgens Berg biedt het meldingssysteem na enkele wijzigingen kansen om ingezet te worden voor de aanpak van voedselfraude.

Bij het Europese Rapid Alert System kwamen in 2012 8.797 meldingen van verontreinigde voeding of veevoer binnen. Dat is 3,9 procent minder dan in 2011. Het ging om 3.516 eerste meldingen en 5.281 vervolgmeldingen. Hierbij ging het in 9 procent van de gevallen om een melding over diervoer. Het aantal waarschuwingen over ernstige risico’s die zijn aangetroffen daalde in 2012 met 14 procent ten opzichte van 2011.

Nederland deed in totaal 174 meldingen van vervuild voedsel. Het aantal meldingen over Nederlandse producten waar gevaarlijke stoffen in zaten nam in 2012 toe van 74 naar 97. Het ging hier vooral om vis en schelpdieren, maar ook om cheddarkaas.  De meeste meldingen (479) in het Europese systeem gaan over groente en fruit. Over vleesproducten waren 93 meldingen, over veevoer 103. Qua herkomst staat China bovenaan de lijst met de meeste meldingen over vervuilingen.

De affaire met het paardenvlees viel niet in de rapportage-periode.

Eén reactie

  • bnieuwen

    De EU-commissie wil fraude bij voeding gaan aanpakken. Laat de commissie eerst maar eens tegen zichzelf gaan bemiddelen om te voorkomen dat er nog meer problemen ontstaan. De commissie zelf is een spil in een crimineel systeem. Allerlei toevoegingen en andere onduidelijkheden mogen er met ons eten uitgevoerd worden. Zonder dat er ook maar een mens op deze wereld is die de langetijd werking van de toevoegingen weet. Neem bijvoorbeeld de nano-deeltjes. Als er bij de EU-commissie twijfel bestaat over deze werking dan wordt gewoon het percentage van de toevoeging verlaagd zodat er 'minder schade' kan ontstaan.
    Ook het paardenvleesschandaal is door de EU zelf veroorzaakt. Aan de Roemenen werd door de EU gedicteerd dat het verkeerssysteem aan de rest van de EU moest worden aangepast. Betekent eenvoudig 'geen paard en wagen meer op de weg'. En dat terwijl de Roemenen zich, zeker in de afgelegen gebieden, juist met paard en wagen vervoerden maar nu hun paarden massaal naar de slachthuizen brachten omdat men te arm is er voor te zorgen. Resultaat was een overschot aan paardenvlees waardoor de prijs kelderde en leidde tot creatieve oplossingen die het genoemde schandaal veroorzaakten. Onder EU-leiding vond op deze manier een massale moord op een groot paardenbestand plaats. Lang leve de EU en de communistische Barosso. Als je het boek 'Animal Farm' van George Orwell leest dan zie je een groot vergelijk met de EU-commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.