Home

Nieuws 646 x bekeken

Voedselprijzen iets onder Europees gemiddelde

Luxemburg - Voedingsmiddelen zijn in Nederland 4 procent goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag heeft gepubliceerd.

Eurostat onderzocht de prijzen van een vergelijkbaar mandje voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken in de 27 EU-lidstaten. Daaruit bleek dat de prijzen in het duurste land (Denemarken) ruim twee keer hoger zijn dan in het goedkoopste land (Polen). In Denemarken kosten de onderzochte artikelen 43 procent meer dan het Europees gemiddelde, in Polen bijna 40 procent minder.

Eurostat keek ook naar de prijzen van tabak en alcohol. Alcoholische dranken zijn in de EU het goedkoopst verkrijgbaar in Bulgarije. Daar kost drank maar twee derde van de gemiddelde prijs in de EU. Drinkers zijn in Finland het duurste uit, daar is de prijs van alcohol driekwart hoger dan het Europees gemiddelde. In Nederland liggen de drankprijzen 4 procent onder de doorsneeprijs van de EU-landen.

Tabak is het duurst in Ierland, waar rokers twee keer meer betalen dan gemiddeld. In Hongarije kost tabak net iets meer dan de helft van het gemiddelde. Nederlandse rokers betalen 8 procent meer dan gemiddeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.