Home

Nieuws 691 x bekeken 1 reactie

Voedselinfecties kosten 416 miljoen euro

Den Haag - De 14 belangrijkste voedselinfecties leidden in 2011 tot een financiële last van 416 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste kosten vloeien volgens de rapporteurs voort uit infecties met de Campylobacter-bacterie, het noro- en rotavirus.

De ziektelast van alle 14 ziekteverwekkers samen daalde het afgelopen jaar iets, behalve die van Campylobacter. Deze bacterie is verantwoordelijk voor de grootste ziektelast. Een aanzienlijk deel van de ziektegevallen ten gevolge van Campylobacter kan vermeden worden door ervoor te zorgen dat het aantal bacteriën op kippenvlees aan het eind van het slachtproces zo laag mogelijk is. Zo’n 30 procent van de besmettingen komt van besmet kippenvlees.
Overdracht via voedsel neemt meer dan 40 procent van de totale kosten van de veertien onderzochte ziekteverwekkers voor zijn rekening. Ruim de helft van de kosten van voedselinfecties wordt veroorzaakt door dierlijke producten als vlees, eieren en zuivel.

Eén reactie

  • koestal

    vlees altijd goed braden of bakken,vooral geen rauw vlees gebruiken in de maaltijd,ook bij BBQen worden nogal fouten gemaakt door het vlees niet goed te verhitten

Of registreer je om te kunnen reageren.