Home

Nieuws 910 x bekeken

Vion wil Polen nog niets beloven

Eindhoven - De directie van vleesbedrijf Vion wil eerst concrete informatie van FNV Bondgenoten over misstanden bij uitzendbureaus waarvan zij personeel inlenen, alvorens ze vervolgstappen zetten. Dat verklaarde directeur communicatie van Vion, Marc van der Lee.

Afgelopen dinsdag heeft een delegatie van Poolse werknemers, werkzaam in de vleesindustrie, samen met FNV Bondgenoten een brandbrief aan de directie van Vion overhandigd, laat de FNV weten. De Polen vragen aandacht voor hun positie en die van andere Oost-Europese uitzendkrachten werkzaam bij de verschillende Vion-vestigingen. 'We doen hetzelfde werk als onze Nederlandse collega's, maar worden niet hetzelfde beloond.' Vion maakt volgens FNV gebruik van meer dan dertien uitzendbureaus, die personeel leveren. Een deel van de uitzendbureaus houdt zich niet aan de regels, waardoor werknemers niet het loon en de toeslagen krijgen, waarop ze wettelijk recht hebben. Dit gebeurt overigens in de hele vleesindustrie, volgens FNV. John Klijn, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten: "Vion is hiervoor niet verantwoordelijk, maar is als inlenend bedrijf wel bij machte om hier een einde aan te maken. We gaan ervan uit dat Vion goed werkgeverschap belangrijk vindt. Daar horen goede arbeidsvoorwaarden bij."

Naast de oneerlijke beloning, uiten de Poolse werknemers in de petitie ook hun zorgen over de flexibele contracten en het gebrek aan perspectief op een vast dienstverband. Klijn: "Ze willen het liefst bij Vion zelf in vaste dienst."

Of registreer je om te kunnen reageren.