Home

Nieuws 3512 x bekeken 12 reacties

Veel kritiek in buitenland op ‘compromis met schrammen’

Den Haag – Daar waar LTO gematigd positief is over de plannen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), zijn sommige buitenlandse zusterorganisaties heel wat minder enthousiast.

Vooral in Denemarken overheerst ontevredenheid.

Volgens de Deense bond Daadkrachtige Landbouw dreigt de sector met het woensdag in Brussel gesloten akkoord in een vrije val te geraken. “Een landbouwvijandige regering heeft gekregen wat ze wil, namelijk een landbouw als biologische natuurbeheerder”, laat de organisatie weten.

Landbouwfederatie LF vreest bovendien dat Kopenhagen volop gebruik zal maken van de mogelijkheid geld over te hevelen van directe betalingen naar plattelandsbeleid. “En als andere landen dat niet doen, verslechtert onze concurrentiepositie.” Het vergroeningsbeleid zou ongunstig zijn voor Deense boeren, omdat enkele veelvuldig toegepaste vormen van natuurbeheer niet in aanmerking komen voor de extra premie.

Ook de Britse boerenorganisatie NFU is er niet gerust op. Voorzitter Peter Kendall stelt dat het akkoord het moeilijker zal maken om voldoende voedsel te blijven produceren. ”Het goede nieuws is dat ons land er niet in is geslaagd voldoende medestanders te vinden”, zegt hij.  “Maar het heeft wel voor elkaar gekregen dat het straks op veel punten nu zijn eigen gang kan gaan.” Net als het Deense LF is de NFU bang voor een verschuiving van inkomensondersteuning naar plattelandssubsidies.

Meer tevredenheid is er bij de Duitsers en de Fransen. Zo is het Deutscher Bauernverband opgelucht dat veel eisen zijn afgezwakt. “Voor ons was het van belang overdreven en ver van de praktijk staande eisen aan te passen aan de economische realiteit”, aldus de organisatie, die het akkoord ziet als ‘een compromis met schrammen’. Anders dan de Britten is de Franse boerenbond FNSEA tevreden met ruimte voor nationale invulling, ‘waardoor het akkoord vele mogelijkheden biedt’.

Laatste reacties

 • abtje

  Blijkt wel hoe boervriendelijker een land is, des te harder ze vechten voor hun boeren. Rutte heeft met de LTO al adviseur uiteraard de Nederlandse boerenbelangen verkwanselt.

 • schoenmakers1

  en die lto die wil nu ook weer via nieuwe productorganisaties extra geld plukken bij de niet leden, lto betekend niks voor boeren

 • Mels

  Nou,schoenmakers das niet van vandaag of gister hoor..

 • HJ O R

  ech nie

 • koestal

  Het is in Nederland ook al niet veel anders dan in Denemarken

 • melkkoeienboer

  tijd voor een hongerwinter zou ik zeggen, dan piepen ze in den haag en brussel wel anders

 • koestal

  Franse boeren krijgen natonaal ook nog veel steun

 • drientje

  Nou koestal, dan verkas je toch naar Frankrijk.

 • jrboer

  Pluim voor LTO! Je wilt niet weten wat we hadden gekregen wanneer LTO zich niet zou hebben ingezet in Brussel.
  Hier wat afreageren op LTO.... Dat is pas belangenbehartiging...

 • alco1

  Nou @jrboer, Wat heeft het LTO voor ons boeren gedaan. Steek van wal!

 • gjh

  nou alco1 het lto heeft totaal niets gedaan en in de toekomst doen ze ook niets dit is het juiste antwoord op je vraag
  jrboer begrijpt dat niet zal wel geen boer zijn

 • meeuwissen

  gewoon je toeslag rechten verkopen en laat ze barsten in brussel dan maar geen subsidie

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.