Home

Nieuws 3584 x bekeken 3 reacties

Topsectoren groeien nog wel

Zoetermeer - De topsectoren in Nederland zijn beter bestand tegen de economische crisis dan andere sectoren. De economie als geheel krimpt.

De negen topsectoren, waarvan twee agrarisch getint zijn, groeien in 2013 naar verwachting nog met een kwart procent. Dit blijkt uit het dinsdag verschenen rapport 'Topsectoren: beeld en ontwikkeling' van onderzoeksbureau Panteia.

De agro- & foodsector ontkomt niet aan de economische crisis. De toegevoegde waarde is teruggelopen en de groei van de uitvoer is vertraagd. Over 2012 is sprake van een omzetdaling met anderhalf procent in deze sector. Agro- & foodondernemers oordelen weliswaar relatief positief over het ondernemingsklimaat, maar zijn juist negatiever over financieringsmogelijkheden. Op termijn kan dit net als in de andere topsectoren een drukkend effect hebben op investeringen en innovatie-uitgaven, aldus het rapport. De innovatie binnen de agro- & foodsector komt vooral van de voedingsmiddelenproducenten. Agrarische bedrijven dragen hier minder aan bij.

De werkgelegenheid daalt in de topsectoren sneller dan elders. In 2012 was er een daling en die wordt ook voor 2013 en 2014 verwacht. Samen zijn de topsectoren in 2012 goed voor 27 procent van de toegevoegde waarde van Nederland, 19 procent van de werkgelegenheid en 39 procent van de uitvoerwaarde. De topsector Agro & Food is goed voor 3 procent van de toegevoegde waarde, 3 procent van het aantal werkenden en 7 procent van de exportwaarde. Voor de topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen is dat 2 procent voor zowel toegevoegde waarde als werkgelegenheid en 3 procent van de export.

Laatste reacties

 • info48

  Hier kan de 'gewone burger' wat mee.
  Lekker helder verslag!! wat een gemakzucht!!!

 • koestal

  Het is ook elke dag druk in de supermarkt,hoezo crisis ?

 • koestal

  De agrarische export loopt als een trein

Of registreer je om te kunnen reageren.