Home

Nieuws 3447 x bekeken 3 reacties

Stimuleringsmaatregel zonnepanelen per 1 juli open

Doetinchem – De provincies Drenthe, Groningen, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht hebben de stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ vastgesteld.

De regeling wordt in deze provincies op zeker per 1 juli opengesteld. De besluitvorming in Friesland, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland is nog niet afgerond, maar zij richten zich ook op 1 juli.
Flevoland start een inspraakprocedure maar streeft naar openstelling per 1 september terwijl Gelderland op 1 oktober van start wil. Per provincie kunnen specifieke toevoegingen op de voorwaarden gelden, meldt Marten Hellendoorn, communicatieadviseur van provincie Overijssel, wiens subsidieprogramma model stond voor de landelijke regeling. Zo stelt Groningen aanvullende eisen bij monumenten of gebouwen die onderdeel zijn van beschermde dorpsgezichten.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelde eerder 20 miljoen euro beschikbaar voor de regeling, waarbij boeren subsidie krijgen wanneer ze asbestdaken laten verwijderen en tegelijk zonnepanelen laten plaatsen. De regeling loopt voor op een mogelijk verbod op asbestdaken in 2024. De provincies verwachten gezamenlijk in 2013 en 2014 ten minste 4 miljoen vierkante meter asbestdak te saneren.
Voor het vervangen dan het dak is volgens de organisatie gemiddeld circa 10.000 tot 15.000 euro nodig en de investering in zonnepanelen kost gemiddeld 18.000 euro. Wanneer een agrarische ondernemer minimaal 400 vierkante meter asbest laat verwijderen en zonnepanelen met een totaal vermogen van 15 KW terugplaatst, kan hij of zij gebruik maken van de regeling. De subsidie bedraagt 3 euro per vierkante meter met een maximum per bedrijf van 7.500 euro.

Laatste reacties

  • koestal

    eerst er een heffing er op wegens valse concurrentie zegt de overheid

  • new kids

    Nooit aan beginnen, je asbest gaat nooit kapot en vervangende platen houden het nog geen 25 jaar vol. Pas dan vervangen als het echt verboden is. Heb je dan geen geld, dan komt er absoluut wel een pot dat je het krijgt. Nu doen is weggooien van je geld.

  • trijnie

    Wou dat ik boer was, dan wist ik het wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.