Home

Nieuws 1060 x bekeken 1 reactie

Rundveehouderij ver achter bij doelstelling duurzame stallen

Den Haag – De rundveehouderij blijft behoorlijk achter als het gaat om duurzame stallen. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van landbouw.

In januari van dit jaar was in totaal 5,7 procent van de 83.000 stallen duurzaam. In de pluimveehouderij ging het om 15,7 procent van de stallen, varkenshouders hebben 8,8 procent duurzame stallen en in de rundveehouderij blijft de teller op 3,7 procent steken.

Doelstelling is dat eind van dit jaar 8 procent van alle stallen duurzaam is. Het aandeel duurzame stallen dat in voorbereiding is, bedraagt 1,7 procent van het totaal aantal stallen. Als deze stallen gerealiseerd worden, is eind 2013 7,4 procent van de stallen integraal duurzaam: 4,7 procent van de rundveestallen, 11,6 procent van de varkensstallen en 20,6 procent van de pluimveestallen. De grote verschillen komen onder andere door de vele eisen die gesteld zijn in de pluimvee- en varkenshouderij waardoor veel stallen vernieuwd zijn.

Naast de doelstelling van 8 procent duurzame stallen voor 2014, moeten alle nieuwbouwstallen vanaf 2015 integraal duurzaam zijn.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil dit proces versnellen. Ze werkt aan stimuleringspakket om alle nieuwbouwstallen eerder dan in 2015 duurzaam te laten zijn.

In 2012 en 2013 kunnen ondernemers gebruik maken van regelingen als de Investeringsregeling Integraal duurzame stallen en de Maatlat Duurzame Veehouderij die de bouw van duurzame stallen verder zullen stimuleren. “Het is mijn inzet om ook in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014 – 2020 investeringen in deze stallen te blijven ondersteunen”, zegt Dijksma.

Eén reactie

  • abtje

    Kan me dat ook perfect voorstellen. De maatlat eisen worden steeds doller en het verschil met gangbaar ook steeds groter. Het gaat niet meer om enkele tienduizenden extra investeren ,maar echt om extra tonnen. Dan kan je je wel eens bedenken en veel goedkoper draaien zonder maatlat.
    Rond 2010 hadden ze het idee om onderdruk met luchtwassers te creeren onder roosters in een rundveestal...
    Ja, daar zijn er niet veel van gebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.