Home

Nieuws 1228 x bekeken 6 reacties

Resistentie in veehouderij neemt af

Lelystad - Antibioticaresistentie in de veehouderij vertoont een dalende tendens. Dat blijkt uit de jongste Maran-rapportage die vrijdag wordt gepubliceerd tijdens het jaarlijks symposium van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid.

Toch is het resistentieniveau in dieren nog altijd hoog, staat in het rapport. Dat minder resistente bacteriën worden gevonden in de veehouderij, wordt toegeschreven aan de daling van het antibioticagebruik.

Ten opzichte van 2007 is het gebruik van antibiotica voor dieren afgenomen met 56 procent. De toepassing van antibiotica in de veehouderij die ook van belang zijn voor de volksgezondheid is tot een minimum terug gebracht. De vermindering van het antibioticagebruik is bewerkstelligd door de inspanning van de betrokken partijen  in de veehouderij, staat in de Maran-rapportage die  is samengesteld door het Centraal Veterinair Instituut, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, de Diergeneesmiddelenautoriteit SDA, de Voedsel- en Warenautoriteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Nu blijkt duidelijk dat in de voorgaande jaren antibiotica in de veehouderij zijn gebruikt als een goedkope beheersmaatregel en niet alleen voor de behandeling van zieke dieren. Verminderen van het gebruik blijkt heel goed mogelijk, aldus de rapportage.

Bij mensen is sprake van een toenemende antibioticaresistentie, zo blijkt uit de Nethmap-rapportage die gelijktijdig is gepubliceerd en die gaat over resistentie in de humane sector. Zorgwekkend noemen de auteurs de resistentie tegen het antibioticum ciprofloxacine (14 procent  van de e.coli's bij mensen). Bij dieren blijkt 4,9 procent van de e.coli's bestand tegen dat medicijn. Bij landbouwhuisdieren worden regelmatig antibiotica-afbrekende e.coli's gevonden.  De ESBL-variant die bij mensen het meest voorkomt (CTX-M-15) komt bij dieren sporadisch (3,8 procent) en in vlees (1 procent) nauwelijks voor.

Laatste reacties

 • alco1

  Er is een groot verschil tussen bacteriën die resistent geworden zijn door gebruik van antibiotica en bacteriën waarvoor nog geen antibiotica uitgevonden is. Kortom, was ESBL 30 jaar terug wel met antibiotica te bestrijden?
  Bij de mens sprak men vroeger over de ziekte: 'De Tering' Door de jaren heen werden er allerlei varianten uit zoals TBC succesvol bestreden. Er is echter nog een hardnekkig stukje kanker over. Dit is ook geen gevornde resistentie, maar er is nog geen medicijn voor.

 • Mozes

  Als ik jou goed begrijp @Alco, ga jij er van uit dat sommige resistente bacteriën er altijd al geweest zijn maar op de achtergrond bleven.

 • abtje

  Antibiotica wordt niet uitgevonden. Het is een wapen in de natuur wat gebruikt word door schimmels in de strijd tegen bacterien. Die hebben onderling een wapenwedloop. Is dus constant in beweging en veranderd steeds.
  Kijk naar de suikerbieten en aaltjes. Leuk dat de bieten resistent worden, maar dat is niet zo. ze werden zo overgevoelig dat in plaats van een woekercel te vormrn de cel gewoon afsterft en het aaltje mee neemt in de dood. Deze strijd blijft constant in beweging. De mens is zo arrogant dat na het ontdekken van een soort antibiotica en latere meerdere dat ze de hele microbiolglische oorlogsvoering snapt en daar boven kan gaan staan om de wereld te veranderen. Helaas, zo werkt dat niet. Wij staan stil met ab soort X en de natuur gaat gewoon door met de rest.

 • Fleur de lille

  @Alco: Tering/TBC wordt door een bacterie veroorzaakt. Het vreet cellen op.
  Kanker is windgroei van lichaamscellen.

  In India en andere landen zijn 'multidrug-resistent' varianten van TBC gevonden.
  Toenemende resistentie bij bacteriën is bij mensen een groot probleem. Dit staat los van de veehouderij.

  Sommige bacteriën zoals Salmonella en E-coli's zijn voor vee en mensen een probleem omdat ze in de darmen zitten, in het milieu voorkomen en via slacht en secundaire besmetting door slechte hygiëne in de voedselketen kunnen komen.
  Worden deze in vee resistent dan kunnen de resistente stammen makkelijk migreren van dier naar mens en andersom.
  Dat gebeurd momenteel met de ESBL producerende stammen.

  Antibioticareductie is dus bij veterinair en humaan noodzakelijk: One Health!

 • alco1

  Ik ga nergens vanuit, ik heb er gewoon geen verstand van en daarom heb ik vragen van. Was ESBL en MSRA 30 jaar terug wel te behandelen met antibiotica of iets anders? Of zijn ze uitgefiltert.

 • Mozes

  Dat wij in de veehouderij het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk moeten beperken is iedereen het wel over eens. De mate waarin wij het gebruik de laatste twee jaar hebben vermindert ligt ver boven verwachting. Het gaat dus goed!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.