Home

Nieuws 1584 x bekeken 4 reacties

Releatief veel longafwijkingen bij varkens

Doetinchem - Het percentage slachtafwijkingen als gevolg van longproblemen blijft nog steeds op een relatief hoog niveau. Dit ondanks de sterke toename van het aantal nieuwe stallen.

Het percentage longafwijkingen schommelt sinds 2010 rond de tien procent, het percentage pleuritis is de laatste jaren weer gestegen en ligt nu rond de 17 procent. Dit blijkt uit gegevens die Vion Farming beschikbaar heeft gesteld aan Boerderij.

De oorzaken van het relatief hoog blijven van de aantallen longinfecties zijn moeilijk vast te stellen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen. als gevolg van het terugdringen van het antibioticabeleid speelt een ziekte als APP (eenzijdige longontsteking) de laatste tijd weer vaker op. De druk om zo goedkoop mogelijk te bouwen zorgt er voor dat het klimaat in sommige nieuwe stallen niet goed is en zorgt voor problemen bij de varkens. Het weglaten van verwarming bijvoorbeeld leidt tot het zeer ver terugschroeven van de minimumventilatie, waardoor veel CO2 en vocht in de stallucht zit, met een hoge infectiedruk als gevolg.

Laatste reacties

 • pietjeeigenwijs

  Wat jammer nou, een nieuwe stal en toch nog problemen?! Zou de oplossingen niet op andere plaatsen te vinden zijn???

 • agratax2

  Waarom moen varkens niet gewoon in de buitenlucht lopen of in een open stal. Ik denk dat kou minder slecht voor de dieren is dan vuile lucht (CO2 hoog, fijn stof, ziekte verwekkers, en ammoniak uit mest etc. Ik heb nog geen mooiere varkens gezien dan in Vietnam waar een stal bestaat uit een dak en een halve muur om schaduw te gevn aan de dieren. Door al deze matregelen is er in de stal geen stank, geen vocht, geen CO2 meer dan normaal, geen nitraat en de ziekte kiemen waaien met de wind mee naar buiten. Dit is in Nederland niet mogelijk? Ik geloof hier gen barst van, boeren hebben de laatste 60 jaar niets anders gedaan dan problemen creëren in de stal en die problemen oplossen met als gevolg weer een nieuw probleem en zo gaat het maar door. Allen de biologische boeren proberen terug te gaan naar de roots waar alle gemaakt problemen niet aanwezig zijn om van daaruit nieuwe wegen te zoeken om de rentabiliteit te verbeteren zonder het dier uit het oog te verliezen. Geloof van mij dat alle technische oplossingen zijn gemaakt door techneuten met als doel >geld verdienen< en niet om de dieren een beter en gezonder leven te geven.

 • W Geverink

  Hoewel het buiten houden van varkens politiek correct is is uit onderzoek gebleken dat de biologische varkens meer longafwijkingen hadden dan varkens in een reguliere stal. In Nederland wordt heel mooi en verschrikkelijk duur gebouwd. Mooi en duur zegt niks over of het ventilatiesysteem klopt. Zelf vind ik veel systemen onnodig ingewikkeld. Spendeer je geld aan isolatie. Energieprijzen worden als maar hoger en die rekeningen blijven elke maand komen. Isolatie betaal je maar een keer voor. Ik heb R20 in de buitenmuren en R40-50 op het plavond zodat het ook tijdens koude periodes zonder verwarming eenvoudig te ventileren is.

 • agratax2

  Geverink. Ik heb jaren geleden in Wit Rusland al stallen gezien waar de mest van iedere ronde werd gecomposteerd. Dit composteren betekent dat er warmte vrij komt en er geen Nitraat uit de mest komt, stikstof wordt gebruikt voor de compostering. Ik denk dat er met dit soort technieken wel eens minder lagere bouwkosten en medicijn kosten kunnen zijn. Maar om hier duidelijkheid in te krijgen zouden er onderzoeken moeten worden gedaan. Het enig wat in Nederland wordt onderzocht, is het oplossen van problemen die ontstaan zijn door de vorige oplossing.

Of registreer je om te kunnen reageren.