Home

Nieuws 1865 x bekeken 1 reactie

Onderzoeksraad Veiligheid kijkt naar Makkinga

Den Haag - De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) bekijkt of het nodig is onderzoek te doen naar het ongeval met de mestsilo in Makkinga.

Bij het ongeluk raakten vier mannen bedwelmd in een mestsilo. Drie van hen kwamen te overlijden en een vierde is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gegaan.

Deskundigen van de onderzoeksraad zijn woensdag aanwezig geweest in Makkinga om te zien wat er gebeurd is. De raad zal volgende week naar aanleiding van de rapportage beslissen of het ongeval aanleiding is voor een nader onderzoek.

Het onderzoek van de OVV staat los van onderzoeken die door politie en de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar het ongeval worden uitgevoerd. Een woordvoerder van de politie zegt dat het onderzoek langere tijd in beslag zal nemen. Er zullen getuigen moeten worden gehoord en er wordt onderzoek gedaan naar de werking van de gebruikte apparatuur. Een van de nog onbeantwoorde vragen is of de beschermende hulpmiddelen die de mannen gebruikten, wel goed hebben gefunctioneerd.

Eén reactie

 • PIETER123

  Goede zaak net als bij een ernstig verkeersongeluk om naar de structuren te kijken.
  Boos ben ik op de redaktie van nieuwe oogst want de kop op de voorpagina dat ''de silokap niet de oorzaak is' Moet je nu op zo een manier de kou uit de lucht halen dat leden niet weer beginnen over deze verplichting.
  De deskundige brandweerman geeft een goede bijdrage en waarschuwing.
  Maar is niet deskundig hoe deze gassen ontstaan.
  In de natuur kunnen schadelijkgassen het gehele jaar ontsnappen in de lucht. Door de verplichte silokap is dit niet mogelijk door condens aan de binnen kant
  geeft dit een ophooping van rot''stoffen'' en veel stank.
  Natuurlijk moeten er gaten in anders zou de zaak ontploffen door methaangas.Je denkt toch zeker niet dat de methaan en de ammoniak zich een verkeersbord houd van de minister.
  Goede zaak dat mensen van buiten de landbouw eens naar nut en de gevaren van silodaken kijken.
  Er is immers een nieuw tijdperk van de verplichte inspekties van silo's is aangbroken.Je moet nu bij de bron beginnen en boeren zelf weer de keuze laten wel of niet willen afdekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.