Home

Nieuws 464 x bekeken

Onderhandelingen GLB vorderen gestaag

Luxemburg – De onderhandelingen over het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn ver gevorderd, maar er is nog geen akkoord. Dat is de conclusie na urenlang onderhandelen in Luxemburg.

De vergadering, die achter gesloten deuren werd gehouden, werd in de nacht van maandag op dinsdag na drie uur gesloten. Op een aantal pijnpunten, waaronder de vergroeningsmaatregelen en de afspraken over het zuivelbeleid, is nog geen akkoord. Over de steunmaatregelen voor jonge boeren lijkt een akkoord. Het ziet er naar uit dat lidstaten verplicht worden om 2 procent van  het budget van de directe betalingen (eerste pijler) te reserveren voor extra inkomenssteun voor jonge boeren. Over het suikerbeleid lijken de partijen het eens te worden over afschaffen van het quotum per 2017.
Voorzitter Simon Coveney is tevreden over de voortgang, maar benadrukt dat er nog geen akkoord is. “Het gaat ook over hele grote veranderingen en een dossier waarmee veel geld gemoeid is.”

Paolo de Castro, rapporteur namens het Europees Parlement, is eveneens positief over de voortgang van de onderhandelingen. “Maar de Raad moet wel wat meer flexibel zijn om tot een definitief akkoord te komen”, vindt hij.

De onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Raad van landbouwministers en de Europese Commissie gaan woensdag verder in Brussel. Er wordt gestreefd om woensdagavond tot een akkoord te komen.
Vandaag vergaderen de Europese landbouwministers en de Europese Commissie verder om tot een akkoord te komen, waarmee ze morgen naar Brussel kunnen.

LTO is positief over de voorlopige resultaten. Het ziet er naar uit de vergroeningsmaatregelen zo worden dat het voor Nederlandse boeren haalbaar wordt om aan de eisen te kunnen voldoen. Ook op het gebied van marktordening en de mogelijkheid tot het vormen van producenten- en ketenorganisaties heeft LTO goede hoop op een gunstige uitkomst van de onderhandelingen. “Maar er kan nog van alles gebeuren, zolang er nog geen definitief akkoord is”, zegt Albert Jan Maat. Ook de nationale uitwerking van GLB is nog onzeker, waardoor er voor de boer nog veel onduidelijkheden zullen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.