Home

Nieuws 2016 x bekeken 2 reacties

Oeso en FAO: landbouwprijzen lopen op

Parijs – Op de middellange termijn lopen prijzen voor gewassen en dierlijke producten op omdat de vraag sneller stijgt dan het aanbod.

Voor de periode van 2013 tot en met 2022 zullen de prijzen van vlees, vis en biobrandstoffen het meest stijgen ten opzichte van het gemiddelde van de laatste twee jaar. Dat schrijven de Oeso en FAO in hun “Agricultural Outlook” voor de periode van 2013 tot en met 2022.
De landbouwproductie groeit jaarlijks met 1,5 procent in de komende tien jaar, aldus de onderzoekers. In het vorige decennium bedroeg de groei gemiddeld 2,1 procent per jaar. Lagere groei zal over de hele breedte van de primaire productie te zien zijn. De dalende groei is gevolg van tekort aan bronnen als water of grond, meer aandacht voor het milieu en hogere kosten voor productiemiddelen zoals meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
De groei van de productie zal in ontwikkelingslanden hoger liggen dan in geïndustrialiseerde landen, omdat hier de kloof tussen wat van het land gehaald wordt en wat technisch mogelijk is het grootst is. De handel in agrarische producten zal toenemen, ongeacht of er een WTO-deal komt, en ook hierbij geldt dat de toegenomen handelswaar vooral uit ontwikkelingslanden zal komen. Rijkere landen blijven de uitvoer van tarwe, varkensvlees, schapenvlees en zuivel domineren.

Laatste reacties

  • agratax2

    Als inderdaad de prijzen gaan stijgen omdat het aanbod de vraag niet bij kan houden dan zijn er enkele scenario's denkbaar o.a.; 1) marginale gronden gaan weer in productie, 2) de druk op zoet water voorraden wordt groter, 3) het gebruik van energie voor voedsel productie zal stijgen, 4) er zal meer geld nodig zijn voor het dagelijkse voedsel pakket, 5) uitgaven voor luxe goederen zal dalen, 6) overheden zullen ingrijpen om onrust onder het arme deel v.d. bevolking te voorkomen, 7) oorlog is niet ondenkbaar, 8) meer natuurgebieden worden geofferd aan landbouw.

  • denker123

    De FAO wil de boeren als gekken laten produceren nog meer dan de boeren nu al doen,zodat de voedselprijzen laag blijven voor de consument.Zolang meer dan 40% van de Amerikaanse mais verprutst wordt tot ethanol is er voedsel in overvloed.Tussen het jaar 2000 en 2012 is 70% van de toegenomen maisproduktie op wereldvlak gebruikt voor de produktie van biobrandstof,voor soyabonen is dit 50% en voor tarwe 25%.

Of registreer je om te kunnen reageren.