Home

Nieuws 3566 x bekeken 1 reactie

Nidera: 71,8 miljoen euro winst

Rotterdam – Nidera heeft in 2012 een netto resultaat geboekt van 71,8 miljoen euro. Een jaar eerder maakte het Rotterdamse handelshuis in onder meer granen en oliezaden nog een bescheiden winst van 14,4 miljoen terwijl in 2010 een verlies werd geleden van 88 miljoen. Dat blijkt uit stukken die de onderneming bij de Kamer van Koophandel deponeerde.

Nidera realiseerde in 2012 een omzet van 17 miljard euro, 1,1 miljard meer dan een jaar eerder en een sprong van 4 miljard ten opzichte van 2010. Nidera geeft geen commentaar in de pers, maar liet in 2010 weten dat bijna driekwart van de omzet agrarisch is. De onderneming, die tientallen dochters en 9 grote deelnemingen telt, heeft ook belangrijke posities ingenomen in de handel in olie en mijnbouw. In totaal verhandelde Nidera meer dan 33 miljoen ton aan granen, soja, meststoffen, biodiesel etc..
In de cijfers, goedgekeurd door Ernst & Young, stond bij deponering nog voor 1,8 miljard aan voorraden in de boeken, veel meer dan in voorgaande jaren. Door investeringen in met name Zuid-Amerika waar Nidera van oudsher sterk is, liepen de schulden op. Nidera is van oudsher met name in Argentinië sterk vertegenwoordigd. De oprichters van het bedrijf verplaatsten voor de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier naar Buenos Aires, om na de oorlog het bedrijf weer naar Rotterdam te brengen.
Nidera heeft voor 2,6 miljard euro aan kortlopende en 320 miljoen aan langlopende schulden genoteerd. De solvabiliteit (eigen vermogen/vreemd vermogen) lag in 2012 op 0,21, een fractie minder dan in 2011 maar duidelijk beter dan de 0,16 van 2010. Voor handelsondernemingen in grondstoffen wordt vaak een ondergrens van 20 tot 25 procent genoemd. De kredietbeoordelingen zijn vergelijkbaar met concurrenten als Bunge en Glencore, al zijn de bedrijven inhoudelijk lastig te vergelijken.
Nidera telde in 2012 3.734 werknemers en meldt in het duurzaamheidsverslag dat 47 procent een commerciële functie bekleedt. In Nederland werkten in 2012 286 mensen voor Nidera en 1.499 mensen waren actief in Argentinië. Andere belangrijke markten zijn het Verenigd Koninkrijk, Uruguay en Brazilië. In het laatste land investeert Nidera volgens ingewijden net als concurrenten sterk in logistiek. Brazilië heeft grote oogsten van mais, soja en suiker gerealiseerd maar heeft moeite de producten naar exporthavens te brengen.

Eén reactie

  • aarthamstra1

    Hoeveel inkomsten belasting word er nu dan afgedragen aan de HOLLANDSE regering.

Of registreer je om te kunnen reageren.