Home

Nieuws 481 x bekeken

‘Minder winst en animo hedgefondsen in agrarische grondstoffen’

Rome – Hedgefondsen met agrarische grondstoffen hebben steeds meer moeite winst te boeken en verliezen in rap tempo klanten. Dat meldt de Wereldvoedselorganisatie FAO in het rapport ‘Commodity hedge funds in retreat?’. Beleggers trokken sinds april 2011 20 procent van hun ingelegde vermogen terug, aldus het VN-agentschap.

Klanten zijn volgens de FAO ontevreden omdat ze niet alleen een vast bedrag betalen aan de fondsmanager, maar nu prijzen zijn gedaald zich geconfronteerd zien met “100 procent van de verliezen”. Soms blijkt een hedge fonds een “gewoon” beleggingsfonds te zijn en niet in staat risico’s af te dekken, maar in de meeste gevallen zijn beleggers gefrustreerd dat door het afdekprincipe tegen elke winst een vrijwel gelijk verlies staat.
“Zoals met de meeste volwassen zakelijke activiteit, is het voor de hedgefondsen in grondstoffen moeilijker winstgevend te zijn”, schrijft de FAO, dat onder meer putte uit gegevens van de termijnmarkt Chicago. “De ontnuchterende waarheid over de aard van termijncontracten in grondstoffen komt weer boven: het zijn geen investeringen maar instrumenten voor risicoafdekking, die als het goed is altijd een verlies genereren voor elke winst.”
De hedgefondsen bestaan sinds 1979, aldus de rapporteurs, maar groeiden enorm in populariteit sinds het millenniumjaar. Tijdens de voedselcrisis van 2007 en 2008 maakten de fondsen grote winsten omdat koersen enorm schommelden maar uiteindelijk uitmondden in hoge prijzen voor alle grondstoffen. Het gedrag van sommige fondsen werd niet gewaardeerd, omdat ze uit waren op financiële speculatie, en nooit op fysieke levering van bijvoorbeeld graan. In sommige gevallen dreef speculatie de beweeglijkheid van prijzen aan, tot frustratie van bijvoorbeeld veevoerconcerns.
In 2011 en 2012 werden verliezen geleden. De positionering van de fondsen op de termijnmarkt werd steeds minder indicatief voor de richting van koersen. De “echte” markt, overwon.

Of registreer je om te kunnen reageren.