Home

Nieuws 1094 x bekeken

Mansveld: geen extra maatregelen tegen luchtwasser-overtredingen

Den Haag – Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu zegt dat er extra maatregelen genomen moeten worden als het gebruik van luchtwassers niet verbetert.

Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van de PvdA. Vooralsnog gaat Mansveld er vanuit dat via de elektronische controle op het gebruik van luchtwassers de naleving van de regels wordt verbeterd. Bij nieuwe luchtwassers wordt vanaf dit jaar elektronisch gemonitord of ze worden ingezet en of ze effectief zijn. Voor bestaande luchtwassers geldt deze controle per 2016. Uit onderzoek blijkt dat veel veehouders de luchtwasser niet aanzetten of niet goed gebruiken. Bij 58 procent van de onderzochte gevallen werd de luchtwasser niet gebruikt, in 16 procent was er sprake van een ernstige overtreding. Door de slechte naleving van de regels werd in 2010 in Nederland 2,5 kiloton meer ammoniak uitgestoten dan werd gedacht.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de regelgeving met betrekking tot luchtwassers. Hierdoor zijn er voor gebieden buiten Noord-Brabant geen overzichten van handhavingscijfers. Provincies treden op conform het provinciale sanctiebeleid. Als boeren via overtreding van de luchtwasser-regels de natuurbeschermingswet overtreden, wordt dit gemeld bij de NVWA in het kader van de cross-compliance-voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.