Home

Nieuws 1196 x bekeken 5 reacties

Kamer wil strengere straffen dierenmishandeling

Den Haag - Er lijkt een Kamermeerderheid voor het strenger aanpakken van dierenmishandeling en dierverwaarlozing. Dat blijkt tijdens het aanbod van een petitie van de organisatie 'Elk dier telt', waarin wordt gepleit voor zwaardere straffen bij dierverwaarlozing.

"Vaak komen mensen die hun dieren mishandelen er met een voorwaardelijke straf vanaf, waarmee er geen drempel is om een dier te mishandelen. Mensen komen er mee weg", aldus Nathalie Leeuwis van 'Elk dier telt'. Ze haalde 14.774 handtekeningen op sinds januari.

Kamerleden zijn positief over de inzet voor zwaardere straffen. Iets waar Dion Graus (PVV) en Marianne Thieme (PvdD) al eerder openlijk voor pleitten. Ook Tjeerd van Dekken (PvdA) en Johan Houwers (VVD) vinden het belangrijk dat er wordt gekeken naar de mate van straffen bij dierverwaarlozing. "Het mag niet zo zijn dat je er met niks vanaf komt. We moeten maar eens bespreken welke straffen wel gepast zijn", zegt Van Dekken. Houwers weet niet of strengere straffen helpen, maar wil hier wel over spreken. "Wij vinden ook dat dierenmishandeling echt niet kan", zegt Houwers, die erop wijst dat extra aandacht voor dierenmishandeling in de maatschappij een effect kan hebben.

Graus wijst erop dat er al een motie is aangenomen over het opleggen van zwaardere straffen en dat deze ook wordt uitgevoerd. “De eerste gevangenisstraffen zijn al opgelegd”,  aldus de PVV'er.

Laatste reacties

 • joannes

  En wie gaan dan de bak in voor die carcassen op de hei? Onze natuurgebieden?

 • drientje

  En wie bepaald wat dierverwaarlozing is. Als je soms broodmager melkvee in de wei ziet, kun met weinig fantasie dit bestempelen als dierverwaarlozing.

 • minasblunders1

  Drientje, dat broodmagere vee in de wei kun je de overheid aanrekenen en niet te vergeten de 'mineralendeskundigen'. Extensieve melkveehouders worden door de mestwet gedwongen hun grond en hun vee uit te mergelen. Dit is pure dierenkwelling. Ik ken bedrijven waar koeien letterlijk creperen door het fosforgebrek. Nogmaals: PURE DIERENKWELLING. Helaas vinden de 'deskundigen' hun eigen gelijk belangrijker dan de schrijnende uitwerking in de praktijk. Dat bewijst meteen dat dit geen echte wetenschappers zijn.

 • boerrick

  Weten we ook waarom de overheid gevangenissen sluit.

 • agratax2

  Dierenmishandeling strenger straffen geen punt, als maar goed wordt uitgezocht wie de dader is. Helaas is het in Nederland normaal dat achteloze burgers mishandeld kunnen worden zonder dar er een dader strafbaar wordt gesteld ook al geven video beelden aan wie bij de molestatie aanwezig waren en schopten, sloegen of niet ingrepen. Ik krijg het gevoel dat dieren belangrijker zijn in Nederland dan burgers!! Boeren laten we elkaar helpen om de dierenbescherming geen motief te geven onze buurman aan te klagen als hij eens in een drift bui over de schreef gaat of vergeet water in de pony weide te zetten na een offday.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.