Home

Nieuws 3131 x bekeken 3 reacties

Juristen kraken derogatieboete

Doetinchem - Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft geen goede basis voor hoge derogatieboetes die ze aan melkveehouders wil opleggen. Dat stellen agrarisch juristen naar aanleiding van de jongste aanpassing van de regels voor derogatie.

De staatssecretaris heeft de regels niet goed aangepast om tienduizenden euro's aan boetes te kunnen opleggen als een veehouder niet aan de voorwaarden voor derogatie voldoet, stellen hoogleraar Agrarisch Recht Willem Bruil en Meststoffenwet-deskundige Joost de Rooij.

Het ministerie heeft de regels per 1 januari van dit jaar aangepast, met het doel een leemte in de regels af te dekken en hogere boetes te kunnen opleggen.

Melkveehouders die aan bepaalde voorwaarden voldoen (bemestingsplan, tenminste 70 procent grasland) kunnen gebruik maken van de derogatienorm van 250 kilo stikstof per hectare. Wie niet aan de voorwaarden voldoet, valt terug op de norm van 170 hectare, stelt het ministerie. Dat leidt tot hoge boetes van tenminste 7 euro per kilo overschrijding per hectare.

Hoogleraar Willem Bruil en Meststoffenwet-deskundige Joost de Rooij zeggen dat het ministerie met de aanpassing van de regels, de juridische leemte niet heeft afgedekt.

De  discussie volgt op uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, waarin het ministerie ongelijk kreeg.  De rechter oordeelde dat het ministerie moest uitgaan van de 250-kilonorm, waardoor de boetes aanmerkelijk lager werden dan het ministerie wilde.

Volgens het ministerie is de leemte in de regels opgevuld door een extra derogatievoorwaarde toe te voegen die inhoudt dat je je moet houden aan de gebruiksnormen van de Meststoffenwet. "Dat is eigenlijk een tautologie", zegt hoogleraar  Willem Bruil van het Instituut voor Agrarisch Recht. Oftewel, de extra voorwaarde voegt niets toe.

Volgens Bruil had de staatssecretaris in de uitvoeringsregels niet moeten verwijzen naar de gebruiksnormen in de wet, maar heel precies de derogatienorm moeten noemen. Hij zegt ook dat de staatssecretaris in de regels had moeten vastleggen, dat degene die de derogatienorm overschrijdt, terugvalt naar de norm van 170 kilo.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven - de hoogste rechter in Nederland op dit vlak - zegt in een eerdere uitspraak eveneens dat niet in de wet is geregeld dat wie niet aan de derogatievoorwaarden voldoet, automatisch terugvalt naar de norm van 170 kilo. Volgens agrarisch advocaat Joost de Rooij, gepromoveerd op de Meststoffenwet, is het in de nieuwe uitvoeringsregeling niet afdoende geregeld. "Ik sta daar niet alleen in. 'Nu staat het er nóg niet goed in', zei een rechter van het CBB toen hij de nieuwe regel las."

Het ministerie zegt dat het nu wel goed geregeld is. In de toelichting op de wijziging van de regels stelt het ministerie dat een overtreder van een van de derogatievoorwaarden automatisch terugvalt op de norm van 170 kilo.

Laatste reacties

 • Jongman

  De minister moet de boete voor overschrijding van melkquota met 50 % verlagen. Dan is de hoge prijs voor leasemelk ook voorbij en wordt er tenminste nog wat verdiend.

 • Pe

  Idd, en eens nokken met dit bureaucratische gelul! Welke zot heeft het verzonnen, 250 kg N uit dierlijke mest is goed, en 251 is slecht, milieu belastend bla bla. Totaal van t pad af dat volk!

 • Kriek

  Ik doe mee met derogatie maar kan nooit 250kg N uit graasdiermest erop rijden omdat ik dan al aan het fosfaat plafond zit.
  Wat is nu juridisch juist dat ik dan toch de 250kgN aanhoud of het fosfaat plafond???
  Ik ben geen jurist maar wel een logisch denkend boerke, dus wat is waar..???

Of registreer je om te kunnen reageren.