Home

Nieuws 228 x bekeken laatste update:1 jul 2013

Italiaanse minister wil verbod transgene gewassen

Rome – De Italiaanse landbouwminister Nunzia De Girolamo wil een verbod op de teelt van transgene gewassen in haar land. De politica, die in april Mario Catania verving, zegt dat ze de steun heeft van de Italiaanse ministers van volksgezondheid en milieu, maar erkent dat een totaalverbod illegaal is volgens EU-wetgeving.

Dat meldt persbureau Agra Europe.
De teelt van transgene gewassen is omstreden in Italië, mede omdat het land de tweede grootste producent van gecertificeerd biologische producten is in Europa. Anders dan de meeste andere boerenorganisaties in Europa, steunt het Italiaanse Coldiretti het aan banden leggen van de technologie – die in Noord- en Zuid-Amerika wijdverspreid is.
Vorige week publiceerde Coldiretti een peiling waaruit blijkt dat twee derde van de Italianen tegenstander is van transgene productie. In april stelde Italië de Europese Commissie al voor de transgene maissoort MON810 te verbieden. Het Italiaanse standpunt contrasteert volgens Agra Europe met het Britse. De minister van milieu van het Verenigd Koninkrijk, Owen Paterson, zei afgelopen week nog dat de EU het zich niet kan veroorloven achter te lopen bij de ontwikkeling van transgene gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.