Home

Nieuws 622 x bekeken 1 reactie

Extra eisen aan kamelenhouders

Den Haag – Het houden van kamelen of dromedarissen mag straks alleen nog onder speciale voorwaarden. Dat volgt uit de zogeheten positieflijst voor zoogdieren, die staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vanaf volgend jaar mogen enkel dieren worden gehouden, die op deze lijst staan. Voor de meeste boeren verandert er niets. Het bezit van reguliere productiedieren, inclusief waterbuffels, blijft namelijk zonder speciale voorwaarden toegestaan. Voor onder meer kamelen en dromedarissen worden wel extra eisen ingevoerd; welke dat zijn, is nog niet bekend.

Eigenaren van soorten die niet op de lijst staan, krijgen te maken met een overgangsbeleid. Zij mogen de dieren houden zolang die in leven zijn, mits middels een chip of DNA te identificeren. Tevens zal voor deze soorten een fokverbod worden ingevoerd. Dijksma wil eind volgend jaar ook een positieflijst voor reptielen vogels naar de Kamer sturen.

De invoering van de lijst is een proces van de lange adem geweest. Al in 2004 dienden verschillende partijen hierover moties in.

Eén reactie

  • jordi 1455

    een huisdierverbod voor mensen die in een flatje wonen zou een beter idee zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.