Home

Nieuws 3191 x bekeken 3 reacties

EP haalt uit naar landbouwministers

Brussel - De 27 EU-lidstaten frustreren de voortgang van de onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Volgens het Europees Parlement (EP) is de Raad niet bereid compromissen te sluiten met mogelijk verdere vertraging van het proces tot gevolg.

In uitzonderlijk felle bewoordingen lieten de hoofdrolspelers in het EP dinsdag weten zich in een hoek gedrukt te voelen. Over geen van de onderwerpen waarover de regeringsleiders in februari onderling een akkoord sloten, zou nog te praten zijn. Dat verkleint niet alleen de kans op een spoedig akkoord, maar is tevens een schending van het Verdrag van Lissabon, aldus de parlementariërs.

"Wij hebben de afgelopen weken ontzettend hard gewerkt aan het bereiken van compromissen", zei EP-rapporteur voor directe betalingen Luis Manuel Capoulos Santos tijdens een speciaal belegde persconferentie in Brussel. "Als het niet lukt om eind deze maand tot overeenstemming te komen, is dat volledig de schuld van de lidstaten." Volgens Capoulas Santos mogen er in de onderhandelingen geen taboes zijn.

Kern van het probleem is dat de lidstaten in het begrotingsakkoord van februari gedetailleerde afspraken hebben gemaakt over de inhoud van het nieuwe GLB. Deze betreffen onder meer de aftopping van subsidies en het verschuiven van budget tussen de twee pijlers. Aan die afspraken kan niet worden getornd, is nu de opvatting van de landbouwministers.

Volgens een officieuze planning moeten eind deze maand de onderhandelingen worden afgesloten met een akkoord. Of die deadline wordt gehaald, weet niemand. Hoewel eurocommissaris Dacian Ciolos en ook staatssecretaris Sharon Dijksma onlangs aangaven optimistisch te zijn gestemd, houden de meeste betrokkenen er rekening mee dat het ook eind juli of zelfs nog later kan worden.

Laatste reacties

 • bnieuwen

  In plaats van de lidstaten onder druk te zetten om alles naar eigen denken (EU-kronkels)in te kunnen vullen zou het het Europees Parlement flink sieren als zij eens over de democratische situatie in Europa zou gaan nadenken.
  Alleen het EU-parlement wordt door ons gekozen. Daarnaast heeft de
  EU-commissie zelf, onder leiding van, Barosso (communist in zijn thuisland Portugal) bevoegdheden ten over om zelf alles naar eigen denken te kunnen beslissen. Niemand heeft deze nul gekozen maar ook niemand anders van deze hele commissie terwijl deze personen wel over ons willen beslissen. Een stelletje kleine kinderen is het. Van democratie heeft de EU-commissie nog nooit gehoord en naar de burgers wordt al helemaal niet geluisterd. Binnekort kunnen de EU-burgers in bananenrepublieken asiel aanvragen omdat het daar gewoon beter is als hier.

 • Noordam2

  schitterend verwoord B nieuwen
  het is de spijker op zijn kop en het stuurt ons in een rechte lijn naar de eerste de beste partij die van deze dictators af wil
  ook in andere noordelijke staten zal dat gebeuren

 • Mels

  Wegwezen nu je nog geld krijgt voor al je bezit,over niet al te lange tijd nemen deze communisten alles van je af en bepalen zelfs nog waar en hoelang je schijten mag.Nou,ik wordt direct burgerlijk ongehoorzaam want als ik lekker zit dan bepaal ik zelf hoe lang.

Of registreer je om te kunnen reageren.