Home

Nieuws 2466 x bekeken 9 reacties

Dijksma wilde nieuw agrarisch natuurbeleid eerder invoeren dan 2016

Zeijen - Staatssecretaris Sharon Dijksma, verantwoordelijk voor landbouw, wilde eigenlijk al veel eerder het nieuwe agrarisch natuurbeleid invoeren dan in 2016, zoals nu gepland.

Dat werd duidelijk op de eerste Landelijke Akkernatuurdag, gisteren in Zeijen (Dr.). Jan Gerrit Deelen, coördinerend beleidsmedewerker directie Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid (ELV), een van de sprekers op die dag, vertelde dat hij en andere betrokken ambtenaren behoorlijk moeite moesten doen Dijksma er van te overtuigen dat een goede invoering voor 2016 niet haalbaar is. Deelen: “We moeten eerst er voor zorgen dat de collectieven van agrarische natuurverenigingen professionaliseren”.

Er moet volgens Deelen vooral gewerkt worden aan een goedlopend communicatie- en ICT-systeem waar Dienst Regelingen, collectieven en deelnemende boeren gebruik van kunnen maken. “Dat systeem moet vlekkeloos werken, in eerste instantie voor de betreffende boeren, maar ook omdat dat de mogelijkheid biedt de uitvoeringskosten in de hand te houden.” De ELV-beleidsmedewerker wond er geen doekjes om dat die kosten met ongeveer 42 procent nu veel te hoog zijn. “Uit nieuwe berekeningen die we gemaakt hebben, denken we dat die kosten bij een simpeler en transparanter systeem met 50 tot 75 procent naar beneden kunnen.”

Laatste reacties

 • Zippie

  PvdA ers willen alles snel.
  Helaas komt er nooit van terecht.
  Alle respect, maar mevrouw Dijksma is vanuit de schoolbanken de politiek ingerold,en heeft absoluut te weinig praktijkervaring voor dit soort beslissingen tre kunnen nemen.

 • koestal

  ja ,vanachter het bureau regel je het zomaar even !

 • koestal

  of allemaal dikke rapporten schrijven die geen hond leest

 • koestal

  gewoon rondgaan met akkerbloemenzaad en strooien maar ,klaprozen en korenbloemen

 • PetervanKempen

  'zorgen dat de betrokken collectieven van agrarische natuurverenigingen professionaliseren' met 'behulp van DLG en de Provincies' betekent in gewoon Nederlands: dat de door LTO projecten eerder ingepikte centen uit de opgelden van de beheer vergoedingen nu gaan dienen om ambtenaren een baan te bezorgen en juist hen bezig te houden, die er nog minder verstand van hebben.
  Hopenlijk worden die sollicitanten eerder weggestuurd door de inkrimping op het ambtenaren apparaat en komt er weer waardering voor diegenen die echt iets DOEN in natuurbeheer ipv er over te spreken. Helaas zijn juist vrijwilligers met verstand van het veld tegen 2016 deskundig uitgeroeid en staan de boeren, nazorgers en jagers dan op de rode lijst.

 • joannes

  De truck voor de PvdA is er weer een aantal indirecten tussen te brengen die weer betaald moeten worden door heffingen bij boeren. Of...... die ooit voor boeren bestemde EU subsidies daarvoor bestemmen. Alles voor Politiek gewin in de Stadt bij stemmers die een leuke bloemrijke achtertuin mooier vinden dat een strak groen gras of maisveld. Die stemmers betalen met hun stemmen die Politieke Partijen voor het pesten van boeren die hun geld met, en op, het land moeten verdienen. Het grote probleem is dat ze gewoon in de meerderheid zijn en zolang Sharon ze graag onderhoud met verhalen over hoe je boeren moet leiden in ruil voor steun hebben boeren niets maar dan ook niets in te brengen. Een hachelijke situatie maar het is niet anders. Wat er aan mankeerd is dat boeren dit in de gaten krijgen en massaal stoppen of vertrekken. Dan is het afgelopen met het melken van die laatste 2 procent van de Nederlandse Beroepsbevolking.

 • PetervanKempen

  Boeren kunnen wel door strak te verwijzen naar de door NL afgesproken prestaties voor eu geld voor natuurbeheer de bal op de andere kant leggen.
  Nu komen de kletsers bij de PVDA en alles ter linkerzijde weg met de wanprestaties door hun politiek en kijk op natuur (Wan) beheer.
  Doe nu eens een actie zoals de provincies dagen indien ze geen goed vrijstellingsbeleid willen geven voor ganzen schade bestrijding na 1/11 as dan gebeurt ber voor het eerst iets nieuws: Boeren pikken voor het eerst in heugenis beleid niet en gaan naar de bestuursrechter met de eis dat EU wet wordt uitgevoerd.( succesvolle aanpak Fauna bescherming overal tegen in bezwaar te gaan voor slechts 25 euro per insteek, dat kun je kopieeren!)
  Heb je meteen een overstijgende juridische positie ingenomen als boer tov nu door linkse meerderheid in NL aangehangen wanbeleid van niets doen aan fauna beheer en boertje pesten & betalen truc. MOETEN WEL GRONDGEBRUIKERS DOEN want hun jagers zijn niet 'belanghebbenden'.
  Willen wel helpen. Een paard naar water brengen is een ding , hem laten drinken is een ander.

 • van Can

  hoe ga je ons dan helpen meneer Perer van Kempen

 • PetervanKempen

  @ vanCan: Door boeren die het lef hebben een procedure aan te gaan, de weg te wijzen naar een overwinning bij de bestursrechter nu er weer een boeren recht (het recht van grondgebruikers door middel van afschot van aangewezen schadelijke ganzensoorten schade aan gewassen te bestrijden en te voorkomen) wordt opgeofferd op het altaar van het alles gedogend natuurbeleid van de linkse lobby. Elke boer, die op overblijvend grasland boert, hoeft alleen maar op 15 augustus bij zijn provincie schriftelijk een vrijstelling aan te vragen art 65 voor afschot en schade bestrijding voor AL zijn gewassen, inclusief overblijvend grasland. Dat was elk jaar mogelijk, maar wil men nu op verzoek van de vogelbescherming die alle ganzen wil sparen, niet meer gaan toestaan. Vraag je jager of neem contact op. Het briefje ervoor zal ik tzt graag aan geinteresseerden toesturen of zij kunnen dat via hun jager of de NOJG verkrijgen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.