Home

Nieuws 427 x bekeken

CF Industries in beklaagdenbank om ontploffing

Deerfield – Stikstofkunstmestfabikant CF Industries krijgt een rechtszaak aan de broek vanwege een ontplofte kunstmestfabriek. De Amerikaanse gemeente West (Texas) wil CF Industries in de beklaagdenbank.

CF is de grootste producent van stikstofkunstmest in de VS. Het bedrijf uit Illinois leverde ammoniumnitraat aan West Fertilizer. De fabriek van West Fertilizer ontplofte in april. Het kostte vijftien mensen het leven en twee nabijgelegen scholen raakten zwaar beschadigd.
Volgens gemeente West is CF Industries nalatig geweest. Het bedrijf had zelf de faciliteiten van West Fertilizer met enige regelmaat moeten inspecteren en de gemeenschap moeten waarschuwen voor het explosiegevaar van ammoniumnitraat. Volgens de gemeente draagt het bedrijf deze verantwoordelijkheid omdat het veel meer middelen heeft dan de officiële lokale inspectie en kleine kunstmestopslagen en fabrieken die het belevert.
CF Industries bracht 200 ton kunstmest naar West in de zes weken voor de ontploffing. Later is in de staat Louisiana een fabriek van CF Industries zelf deels ontploft, waardoor een persoon is omgekomen en zeven mensen gewond raakten. Los van deze rechtszaak klagen 33 burgers uit West en vier lokale verzekeringsmaatschappijen Adair Grain, het moederbedrijf van West Fertilizer.

Of registreer je om te kunnen reageren.