Home

Nieuws 6973 x bekeken 6 reacties

Kabinet stemt in met trekkerrijbewijs

Den Haag - De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de invoering van het trekkerrijbewijs voor land- en bosbouwtractoren per 1 januari 2015. Het nieuwe rijbewijs, te behalen vanaf zestien jaar, is alleen nodig als de bestuurder met de trekker de openbare weg opgaat.

Het besluit komt niet als een verrassing, eerder was al duidelijk geworden dat na jaren van discussies het speciale rijbewijs er dan toch gaat komen. De lasten voor boeren vallen mee. Wie op het moment van invoering over een autorijbewijs beschikt, hoeft daar enkel een aantekening op te laten maken. De bezitters van een een zogenoemd certificaat van vakbekwaamheid kunnen dit zonder nieuw examen inwisselen voor het nieuwe T-rijbewijs.

Volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) kan door deze maatregel worden getoetst of iemand beschikt over de benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede, denkt zij.

Overigens moet de Tweede Kamer nog instemmen met het kabinetsbesluit.

Laatste reacties

 • John*

  hebben buitenlandse medewerkers dadelijk ook een trekker rijbewijs nodig? of mogen zij hier gewoon rondtoeren?

 • neo1966@live.nl

  begin heimwee te krijgen naar vroeger

 • gerstiroma

  een beetje slappe hap natuurlijk, gewoon invoeren zoals in Duitsland, je hebt een groot (vrachtwagen) rijbewijs nodig als je sneller rijd dan 32km/uur, want dat is het probleem, de snotneuzen van 16/17 jaar scheuren maar raak met 30 ton terwijl ze het gevaar er niet van inzien

 • Brouwer01

  @John, hoe bedoel je? Net als andere rijbewijzen, moeten buitenlandse trekkerrijders op de openbare weg ook al een (auto)rijbewijs hebben. En straks dus ook een trekkerrijbewijs

  @Geristoma, die 'Snotneuzen' waar u over schrijft, daar geloof ik eerlijk gezegd niets van. 16/17-jarigen moeten nu al een 'trekkercertificaat' hebben, waarvoor ze examen moeten doen. Dat is deels vergelijkbaar met een trekkerrijbewijs. Een trekkereigenaar zal trouwens wel gek zijn om een duur apparaat te laten besturen door een nozem.

 • deer123

  Ik snap het nut niet ,' Wie op het moment van invoering over een autorijbewijs beschikt, hoeft daar enkel een aantekening op te laten maken. '
  er veranderd dus helemaal niks! iemand zonder trekker ervaring maar met een B rijbewijs mag op een Fendt vario 936 met 40 ton totaal gewicht en 60 kmh rond ' trucken ' op de openbareweg !? en de nodige fietsers plat rijden ???

 • Brouwer01

  Dan kunnen ze dus straks het rijbewijs intrekken... kan nu (denk ik) niet..
  Nogmaals: niemand laat een ondeskundige zomaar op een dure Fendt (of Deere) van een ton rijden...is zonde geld..
  Er verandert wel degelijk wat, maar gaat langzaam.. Beter dit dan weer tien jaar wachten op niks... Dus hardstikke goed!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.