Home

Nieuws 765 x bekeken

Aflatoxine-affaire nog met vragen omgeven

Lelystad - De aflatoxine-affaire van begin dit jaar is nog steeds omgeven met vraagtekens.

Coördinator Rick Herbes van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zei dinsdag op een studiebijeenkomst van de Schothorst in Lelystad dat uit het onderzoek naar voren komt dat er bedrijven zijn die onbetrouwbare verklaringen afgeven bij ladingen veevoergrondstof.

Hoewel bewijzen ontbreken, zijn er sterke vermoedens dat er bedrijven zijn die partijen met aflatoxine besmette partijen maïs opnieuw hebben laten analyseren om een goede uitslag te krijgen.

Uit eigen analyses van de NVWA blijkt ook dat de bemonstering die de Nederlandse autoriteit zelf uitvoerde ook niet leidde tot de afkeuring van de partij, die uiteindelijk voor de problemen zorgde. De gevonden waarden bleven beneden de geldende normen. "Ze waren hoog, maar niet te hoog."

Een van de factoren die een rol kan hebben gespeeld, is dat het schip Ornak dat de besmette mais vervoerde enkele weken stil lag in Malta. In die omstandigheden hebben schimmels in de partij Servische en Roemeense mais mogelijk extra aflatoxines geproduceerd.

Volgens Herbes wordt in Duitsland een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd naar een bedrijf, dat mogelijk opzettelijk met de bemonsteringsuitslagen gesjoemeld heeft.

De affaire heeft laten zien dat de gegevensoverdracht tussen verschillende marktpartijen in de veevoerketen beter kan, zegt Herbes. "Ik denk dat we daar nu wel stappen in hebben gezet, waarbij de NVWA soms kan dienen als tussenpersoon."

Volgens Herbes is het van groot belang dat het bedrijfsleven melding maakt van afwijkende testresultaten, die boven de normale achtergrondniveaus liggen. "Als je verhoogde niveaus vindt, dan is er iets aan de hand. Hoe eerder we dat weten, hoe sneller we kunnen zorgen dat het probleem niet groter wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.