Home

Nieuws 745 x bekeken

Veel boeren melden schade door aardbevingen

Den Haag - Bijna tweehonderd boeren in Groningen hebben schade gemeld, die mogelijk het gevolg is van aardbevingen door de gaswinning in deze regio. Dit zegt LTO Nederland.

De Groningse boeren hebben gereageerd op een enquête, die LTO Noord Groningen eerder deze maand onder ruim duizend leden van de zeven afdelingen verspreidde. Tot en met komend weekend kunnen LTO-leden hun waarnemingen nog insturen.

Enkele tientallen boeren gaven in de enquête aan dat het maaiveld is gedaald. Een iets lager aantal liet weten dat de drainage is beschadigd. Ook zijn er meldingen over schade aan gebouwen en mestkelders. De meeste boeren hebben de schade, die volgens hen direct verband houdt met de aardbevingen, ook al bij de NAM gemeld.
Voorzitter Hilbrand Sinnema van LTO Groningen is blij met de grote respons. Volgens hem wordt er veel gepraat over schade, maar zijn er nauwelijks gegevens. Sinnema: “Dat geldt ook voor de NAM en betrokken gemeenten. Let wel, het is een eerste inventarisatie. De resultaten gaan ons wel helpen een beter beeld te krijgen wat de gevolgen werkelijk zijn.”
LTO Noord heeft samen met de Groninger Bodembeweging en het Gronings Particulier Grondbezit de krachten gebundeld in de Samenwerking Mijnbouw Schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.