Home

Nieuws 1359 x bekeken 5 reacties

VVD pleit voor ruimere nitraatnormen

Den Haag - VVD-Kamerlid Helma Lodders pleit voor het verhogen van de nitraatnorm in het grondwater in het zuidelijk zand- en lössgebied.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw kondigde aan dat er in dit gebied extra maatregelen komen voor boeren, omdat de norm van 50 mg nitraat per liter grondwater nog steeds niet wordt gehaald. Lodders vraagt zich af waar deze norm op is gebaseerd en of het een milieukundige of gezondheidskundige norm is. Een iets hoger norm is volgens Lodders realistischer, beter haalbaar en het zorgt ervoor dat ondernemers kunnen blijven ondernemen.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vraagt Dijksma in de schriftelijke vragenronde over de nitraatrichtlijn in hoeverre er ruimte is om de ruimere Europese normen voor ‘kunstmatige of sterk veranderde wateren’ te gebruiken in plaats van de huidige strenge normen voor natuurlijke wateren. CDA, SGP en VVD pleiten tevens voor het verruimen van de mogelijkheden om dierlijke mest als kunstmestvervanger te gebruiken.

De PvdA vraagt de staatssecretaris wat ze gaat doen als de milieudoelen ondanks de ambities niet gehaald worden, bijvoorbeeld om de mineralenefficiëntie in de landbouw te verhogen. Ook vraagt PvdA-Kamerlid wat Dijksma gaat doen om de fosfaatverzadiging van de bodem tegen te gaan, omdat dit negatieve gevolgen heeft voor het oppervlaktewater.

De PvdA vraagt de staatssecretaris wanneer het besluit over dierrechten komt, zeker gezien de verwachte groei van de melkveestapel.

De Partij voor de Dieren reageert teleurgesteld op de plannen van Dijksma. De partij is van mening dat minder dieren houden de enige oplossing is om de milieudruk te verlagen. Esther Ouwehand vindt het derogatieverzoek van Nederland een blamage.

Laatste reacties

 • jvanleijsen1

  helma , je hebt het bij het verkeerde eind !!!
  pleit voor hogere fosfaatgebruiksnormen !!

  Sharon alle respect !!

 • poldes

  fosfaatnorm is het quotum per Ha in het zuidelijk zandgebied.
  doordat zandgrond beter en sneller doorlaat als plakkerige kleigrond,hebben de wetgevers verschil gemaakt in noord nederlandse boerengrond en zuidnederlandse.

 • alco1

  Één ding lijkt wel zeker. De politiek doet er niets mee wat de natuur en onderzoek laat zien.

 • Zuperboer

  @alco1 verklaar U nader

 • alco1

  @ Zuperboer. Is u de verschraling nog niet opgevallen bij boeren die zich netjes aan de regels houden en uitslagen waarbij steeds meer restauratie voeders aangekocht moeten worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.