Home

Nieuws 1110 x bekeken 1 reactie

‘VKI-formulier biedt schijnzekerheid’

Venhorst - Het formulier voor voedselketeninformatie (VKI) dat slachterijen bij al het aangeleverde slachtvee moeten krijgen, biedt een schijnzekerheid. Het papiertje garandeert de veiligheid van het vlees niet. Dat zegt voorzitter Toon Wassenberg van de Nederlandse Bond van Waaghouders van Levend Vee (NBW).

Het VKI-formulier zou de veiligheid van het vlees van slachtvee moeten garanderen. Door het respecteren van de wachttermijnen, zouden nooit resten van medicijnen in het vlees aanwezig zijn. "Het is niet duidelijk wie het formulier ondertekent. Dat kan iedereen zijn. Daardoor biedt het formulier een schijnzekerheid. Er moet een simpeler manier zijn om de veiligheid te waarborgen. Je moet inhoudelijk controleren", legt Wassenberg uit.

De controle op de veiligheid van vlees is volgens de NBW-voorzitter één van de vele voorbeelden, waarbij schijnzekerheden bestaan, ondanks de vele legers controleurs. "Controleurs moeten zich bezighouden met de inhoud in plaats van met onnozele papieren schijnbewegingen. Met de huidige manier van controle verspilt de overheid belastinggeld", stelt hij.

Wassenberg houdt niet van schijnregelingen en -constructies. Zo ergert hij zich aan het verschil in regels voor waaghouders en boeren. "De regels voor waaghouders zijn duidelijk, terwijl voor boeren met een weegbrug niets geregeld is", vertelt hij.

Ondanks een oerwoud aan regelingen en onnodige papieren rompslomp, ziet Wassenberg toch enkele lichtpunten voor exportverzamelplaatsen. Zo komt er een bordeskeuring voor de varkenssector, een stalkeuring voor rundvee en schapen en een managementprogramma voor verzamelcentra.

Eén reactie

  • alco1

    Het VKI is er voor om overtreders juridisch aan te kunnen pakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.