Home

Nieuws 2579 x bekeken 24 reacties

Utrechtse wetenschappers luiden noodklok neonicotinoïden

Utrecht – Er is een verband tussen gebruik van de insecticide imidacloprid en de afname van het aantal insecten in oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat donderdag is gepubliceerd.

Rapporteur Jeroen van der Sluijs de noodklok: “Met een strengere norm alleen komen we er niet. Imidacloprid is zo schadelijk en blijft zo lang in het milieu dat een internationaal verbod zeker op zijn plaats is.”
Imidacloprid is één van drie neonicotinoïden, waarvoor in de teelt van mais en koolzaad vanaf 2014 een moratorium van twee jaar geldt. Imidacloprid is in ruim tien jaar tijd uitgegroeid tot het meest gebruikte insecticide ter wereld, aldus de onderzoekers. Er wordt jaarlijks 20.000 ton geproduceerd en verspreid over het land om plaaginsecten en insecten die plantenziekten overbrengen in de landbouw of in de achtertuin te bestrijden.
Het middel spoelt gemakkelijk uit en wordt echter op zo’n grote schaal gebruikt en is zo giftig en breed werkend dat zijn dodelijke uitwerking zich uitbreidt naar insecten andere ongewervelde diertjes in en bij het oppervlaktewater raakt. “Tot onze verbazing vonden we dat er één soortgroep is die voordeel lijkt te hebben van het gif: hoe meer imidacloprid aanwezig is, hoe meer watermijten er zijn”, aldus Van der Sluijs.”
Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat normen voor de kwaliteit van het water al jaren lang fors worden overschreden. Sommige metingen gaven aan dat de concentratie imidacloprid in het oppervlaktewater 25.000 keer boven de norm was. “In dat slootwater zat zoveel insecticide dat je het zo zou kunnen gebruiken als luizenverdelgingsmiddel. Een bij of hommel die er van zou drinken zou binnen een dag overlijden.”
Normoverschrijdingen zijn in grote delen van Nederland waargenomen. Maar ook de bestaande maximale norm voor imidacloprid, 13 nanogram per liter, biedt volgens de rapporteurs onvoldoende bescherming voor insecten waarvan de larven lang in het water leven, zoals eendagsvliegen. Ook onder die 13 nanogram per liter grens heeft imidacloprid nog steeds een schadelijk effect op de insectenrijkdom in het water, zo vonden de onderzoekers.
Van der Sluijs verwacht dat een Europees moratorium uitwerking kan hebben op het beleid in de VS en Japan. Ook hier wordt toenemend kritisch naar de gevolgen van neonicotinoïden gekeken.
Volgens LTO komt imidacloprid vaak in het oppervlaktewater omdat tuinders het middel in druppelsystemen gebruiken. Het proceswater met daarin ook bestrijdingsmiddel wordt soms geloosd op het oppervlaktewater.

Laatste reacties

 • abtje

  En ook LTO laat weer een scheet, het komt vaak in het oppervlaktewater omdat het proceswater soms geloosd wordt.
  Stelletje onbenullen, ga eens kijken bij tuinders ipv onnozel blaten vanachter je burootje. Zelfs regenwater moeten ze opvangen omdat het contact maakt met hun warenhuizen, ze hebben waterbassins om het water constant te recyclen en niets te lozen. Daar wordt een akkerbouwer jaloers op, water eruit en mest erin. Nee, LTO denkt het weer te weten.
  En dan die onderzoekers mogen zich ook schamen, eerst moet er een verbod zijn en dan schrikken ze wakker, ook zeer handig. Zeker een link met Wageningen?

 • ikkethuis

  abtje# goed gezegd. Er moet eens een onderzoek komen naar onderzoekers. Als blijkt dat hetgene wat ze beweren niet 100 % waarheid is, meteen alles afpakken en met pek en veren het land uit stampen.

 • koestal

  zeker ook een rapport in opdracht van Alterra

 • hilderink

  Stelletje ongelooflijk onfatsoenlijke zeikschijters (#123)! Geef mij als NIET-ONDERZOEKER die meetapparatuur in handen en ik breng dezelfde feiten op tafel! Hier liggen feiten mensen... En door wie, door wat en hoe de situatie (meetwaarden) zo is als is gemeten, dat weten jullie (#123) evengoed als ik. Of misschien wel niet eigenlijk. Kunnen jullie er niet helemaal bij met de pet? Het is ook wel een beetje simpel en erg makkelijk om je te verweren door de onderzoekers een schop te geven. Ga zelf eens iets doen (in deze kwestie)!!!

 • abtje

  @hilderink, haal het schuim maar van je hoofd af hoor, Lees m'n reactie eerst eens met een bril op je gok voor mijn part en tuf daarna pas.
  Dan zal je misschien met hulp van een niet dislect begrijpen dat ik het onderzoek niet eens noem, puur het gelul van de 'kenners'er om heen.

 • ikkethuis

  hilderink#, we hebben al vele van dit soort onderzoeken achter de rug in de landbouw, en bijna net zoveel moesten later bijgesteld worden omdat het op belangrijke punten aannames waren en niet klopte met de werkelijkheid. Dit soort onderzoekers worden zelf belangrijker naar mate ze de materie aandikken vinden ze. Het is nog steeds niet bewezen dat de terug loop van de bijen vooral door neonicotinoiden komt.Er zijn de laatste jaren div factoren genoemd, maar er wordt steeds voor de makkelijkste weg gekozen, zoals weer meer bestrijdingsmiddelen schrappen, en er komen geen vervangers voor terug. Maar om op dit rapport terug te komen, lijkt het me sterk dat je met slootwater luizen kunt bestrijden omdat er zoveel (admire) in zit.

 • sjoerddehoop1

  Waterschappen hebben een eigen verantwoordelijkheid voor watrerkwaliteit. Deels voor direct eigen belang voor de burgers/ingezetenen uit het gebied deels omdat er Europes normen zijn waar binnenkort aan moet worden voldaan.
  Wanneer boeren minder gif gebruiken dan werkt dat het snelst, direct bij de bron.

 • abtje

  Sjoerddehoop1. ga eens bij een waterzuivering kijken. Hoe ze proberen om de gehele apotheek weer uit het water te krijgen, wat ze niet tot nauwelijks lukt. Hoe wou je deze grootste vervuilers, de mens dan aanpakken? Apotheken en ziekenhuizen sluiten?
  Als je dat door hebt, dan pas zie je dat het best meevalt met de boeren.
  Tuurlijk is iedere verontreiniging er een te veel, maar als je grote klappen wilt maken...

 • jordi 1455

  Abtje de meeste troep komt zoals jij het zegt uit het riool er zitten ook dingen als verf, afbijtmiddelen, ontstoppingsmiddelen en andere chemicaliën in een paar genoemde in het lijstje horen in de kca bak. Overigens medicijnen mag je niet doorspoelen maar het moet bij het klein chemisch afval.

 • abtje

  @Jordi 1455 En niet alleen boeren gebruiken gewasbeschermingsmiddelen, maar worden er wel op aangekeken. Je moest eens weten wat de gemeentes aan troep gebruiken en niet alleen op de wegen, maar ook in de parken, sportvelden, bermen, troittoirs en ander passages die anders toch wel erg groen worden.
  En de eikenprocessie rups wordt ook niet alleen met groene zeep geplaagd. En als de gemeente last heeft van bijen MOETEN ze meteen vermoord worden.
  En al deze stofjes schuiven we op het conto van de landbouw.

 • abtje

  Nog een voorbeeld, Center Parks. Die doen het nog geniepiger.
  Laten een hoveniers bedrijf komen, die moetem spuiten ZONDER de persoonlijke beschermingsmiddelen. Want het is geen gezicht voor de gasten als er een hovenier met gasmasker op loopt. En plantjes en insectjes moeten wel eh... gecontroleerd worden.

 • jordi 1455

  abtje je vergeet 1 grote vervuiler genaamd prorail die moeten ook een paar 1000 kilometers spoor onkruidvrij maken, de methode laat zich raden.

 • sxhoeks

  Niet alleen bijen maar het komplete insectenrijk heeft na de introduktie en opgang van de neonicotinoiden een enorme achteruitgang ondervonden. Simpel voorbeeld hiervan; zo'n 10 jaar geleden zat een voorruit van een auto, die op een warme zomerdag een ritje over een willekeurig stuk snelweg maakte, onder de insectenresten terwijl het tegenwoordig bijna een zeldzaamheid is om een geplet insect op de voorruit te vinden. Onvermijdelijk gevolg van de achteruitgang van de insectenstand is de dramatische teruggang van andere diersoorten die van deze insecten afhankelijk zijn als voedselbron.

 • abtje

  Die spuiten geen pesticiden, Jordi en daar is nu een hoop ophef over.
  Tegenwoordig zit er tenminste een tank onder de treinstellen, de meesten.
  Eerst werd de inhoud tussen de rails geparkeerd van de toiletten, dus daar ging weer een halve apotheek. En de boeren de koeien maar laten drinken uit de sloot langs het spoor.

 • sxhoeks

  Ik erger me aan het dreigement van brancheorganisatie Nefito nadat de EFSA (European Food Safety Authority) besloten heeft een moratorium in te stellen voor slechts drie toepassingen van de op neonics gebaseerde produkten. In een reaktie op het dreigende moratorium verkondigt Nefito dat “telers andere middelen gaan inzetten voor de bestrijding van insecten, met mogelijk grotere milieuschade”. Ik schat de gemiddelde teler en kweker toch hoger in en zie er steeds meer het roer omgooien. Steeds meer wordt er op een ecologisch verantwoordde manier geteeld. Zij zien natuurlijk in de praktijk dat een rondje over de akkers, met een van de neonicotinoide produkten, de natuur uit de grond haalt en zelfs de regenwormen doet verdwijnen. Plaag op plaag is het gevolg maar daar weet Nefito natuurlijk wel iets op, een nog hogere koncentratie van de middelen tot de volledige percelen met de omringende sloten, akkerranden, bosranden etc. helemaal geen leven meer bevatten. Om nog maar niet te spreken van de kwalijke gevolgen van bedoelde middelen op de mens. Steeds meer onderzoeken geven vingerwijzingen naar schadelijkheid ervan zoals de kans op aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel of aantasting van de ontwikkeling van kinderen voor de geboorte. Sla de krant er maar op na.

 • sxhoeks

  Het is opvallend hoeveel aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel er in de bollenstreek de laatste jaren optreden zoals MS, ALS, Alzheimer en Parkinson. De bollenstreek is een van de gebieden waar het gebruik van de neonics een enorme vlucht genomen heeft, bijna elke bol wordt tegenwoordig in het goedje gedoopt om de fragiele kweekprodukten te vrijwaren van trips, luis etc. Kortom het roer moet om, sommigen willen er nog niet aan maar er is geen andere weg, willen we nog een leefbare wereld voor onze kinderen achterlaten.
  We willen de produkten niet meer waarop neonicotinoiden gebruikt zijn en dat zijn er velen, van bos gladiolen, bloemkool tot aardappelen.
  Zo zat ik laatst nog een bijsluiter te lezen op de site van het CTGB (overheidsorgaan dat toelating van bestrijdingsmiddelen regelt) dat voor calypso (thiacloprid, behoort ook tot de nicotinoiden) tot drie dagen voor de oogst van o.a. aardbeien nog gebruikt mag worden. Waar zijn we toch mee bezig?

 • abtje

  @ Sxhoeks het probleem is dat jij nu een rondje over akkers maakt en dingen ziet wat volgens onze Henk Tennekes weer anders is met zijn laboatoriumse veldondezoeken.
  Er zijn zoveel onderzoeken en de grootste schreeuwers winnen de strijd. De natuur, de insectenwereld en de boer als slachtoffer achterlatend.
  Elke eerlijke boer wil een eerlijk en mooi produkt afleveren. daar gaan we heel ver voor. Zou het niet beter zijn als al die zelfbenoemde expert in plaats van elkaar vliegen af te vangen nu eerst eens een fatsoenlijke code afspreken?
  Het is heel erg leuk om de bollenstreek te vergelijken met al die ziektes. Heel toevallig wonen daar ook heel veel mensen en al die kerosine die door de vliegtuigen gedumpt word en al die uitlaatgassen en staling telt niet mee?
  Niet om te bagataliseren hoor, maar ook u bent weer populistich aan het roeptoeteren zonder exacte feiten waar we wel wat mee kunnen.

 • ed12345

  De voorlichting zou bij het kopende publiek moeten beginnen zij zouden moeten leren dat een niet perfect uitziende groente of fruit zeker net zo gezond is .Zolang de koper zijn neus ophaalt voor een plekje zal de teler er alles aan doen omdat te voorkomen

 • hilderink

  Haha, abtje toch (#5)... Ik dyslectisch? Volgens mij kun jij eerder een verrekijker op je snufferd gebruiken; je weet namelijk zelf niet eens meer wat je opschrijft! Lees #1 er nog maar eens op na.

 • joannes

  @Hilderink, alsof jij geschoond bent van ¨zeikschijten¨! Je populaire reactie, met je zelfbenoemde lekenverstand, en je absolute meetresultaat - oorzaak relatie, bewijst ook niets meer dan meepraten met wie je het best past. Politiek misschien interessant maar het punt wat gemaakt wordt, dat van; ¨wanneer is/zijn het LTO inclusief de ¨zelfbenoemde/aankomende¨ wetenschappers het nu eens eens voordat ze de praktijk lastig vallen¨ gaat je compleet voorbij. Maar ja, ik begrijp je wel, wanneer je niets met de praktijk te maken hebt, en graag op dit punt een mening ventileert, is disqualificatie van de tegengestelde mening de eerste winst! Kortom, de mond snoeren lijkt je tactiek, iets wat niet bijdraagt in het probleem dat de praktijk niets heeft aan ¨wetenschappers¨ die via de Politieke band hun meetresultaten willen laten autoriseren.

 • abtje

  @Joannes, zo kan je het ook benoemen:-)

 • bbuizer

  Is Imidacloprid wel zo nodig in de landbouw?
  Meer biodiversiteit, natuurlijke plaagbestrijding, rassenkeuze, juiste vruchtwisseling en zaaitijdstip, bloemenranden en dergelijke zijn allemaal mogelijkheden voor een natuurvriendelijke teelt.
  Daarom eens met Dr Jeroen van der Sluijs in z'n peer-reviewed artikel in PLOS One: het middel internationaal verbieden.
  Zijn echte boeren geen goede plantentelers en veehouders in plaats van uitvoerders van de chemische en farmaceutische industrie?

 • koestal

  zeker weer iemand van Alterra

 • joannes

  @bbuizer, vraag je dit aan de boeren of aan .......... De boeren hebben maar één probleem: productiviteit! Productiviteit omdat de kosten en de belastingen stijgen en de prijzen niet of nauwelijks mee stijgen. Dus uit de lengte of de breedte, alléén productiviteit kan ze helpen of redden. Dat er boven hun hoofden een heftige wetenschappelijke discussie gevoerd wordt door de chemisten, de biologen en of via de politiek is het probleem.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.