Home

Nieuws 2260 x bekeken 16 reacties

Thieme vraaagt opheldering over verleende vergunning voor nertsenstal

Den Haag - Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw om opheldering gevraagd over een verleende vergunning voor een nertsenbedrijf door de gemeente Bladel. Door het aankomende verbod op de nertsenhouderij per 2014, mogen nertsenbedrijven niet meer uitbreiden. Gemeente Bladel constateert echter dat ze de aangevraagde omgevingsvergunning 1e fase voor de activiteit milieu, op basis van de Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo) niet kan weigeren.

De vergunning is verleend voor een nieuwe nertsenstal op een gecombineerd bedrijf met nertsen en varkens. De varkenstak wordt beëindigd, waarna de bestaande nertsenhouderij wordt gewijzigd en uitgebreid. De gemeente wijst erop dat ongeacht de verleende vergunning het project op grond van de Wet verbod op pelsdierhouderij niet gerealiseerd wordt.

Thieme vraagt de staatssecretaris of het waar is dat op grond van de Wabo gemeenten een vergunning tot het starten of uitbreiden van een nertsenhouderij moeten verlenen, omdat strijdigheid met de Wet verbod pelsdierhouderij geen weigeringsgrond voor vergunningverlening vormt. Ook wil Thieme weten of Dienst Regelingen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het uitbreidingsverbod op nertsenhouderij actief gaan controleren en gaan ingrijpen als de regels worden overtreden.

Per 2014 wordt nertsenhouderij verboden in Nederland. Er geldt wel een overgangstermijn van 10 jaar. In de tussentijd mag de sector niet uitbreiden.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  Dit artikel geeft het antwoord al, het is 2013 dus de vergunning mag nog verleend worden.

 • Romeijn

  Misschien mag de vergunning wel verleend worden, maar mogelijk moet de uitbreiding dan ook dit jaar nog daadwerkelijk plaatsvinden. Bijzonder dat deze investering met dit toekomstperspectief in tien jaar terugverdiend kan worden.

 • abtje

  @Romeijn Niets is onbetrouwbaarder dan de politiek. Straks andere regering die bang is om succesvolle bedrijfstak weg te jagen of bang voor schadeloosstelling. Het kan alle kanten op.

 • harm59

  @abtje, geen enkele bedrijfstak heeft zoveel verdiend de afgelopen jaren dan de nertsenhouderij. Die nertsenboeren gaan nog wel een paar rechtszaken beginnen eer er definitief geen nertsen meer in Nederland gehouden worden.

 • abtje

  @Harm59
  Dat ze zoveel verdienen is ook een politiek spel geweest. Ze zijn zo vergruist dat bijna niemand er meer aan begon. Succes ook met je stankcirkel van 2 kilometer. Kom ik aan met 50 meter. Degene die het wel deden moesten ook een vermogen betalen aan beveiliging tegen de vogelvrije dierenactivisten. Die konden straffeloos tekeer gaan. Werd je betrapt, nooit vervolgd.
  Het is niet meer dan terecht dat deze ondernemers grof geld hebben verdient.
  Als ze straks weg moeten wordt er een hoop weer duurder, nu verwerken ze heel veel vis en slachtafval. Mag straks zeker allemaal in de vergister?

 • Elevage

  abtje, dat afval kan gewoon naar China, samen met het afval van de nertsen. Daar doen ze er een lekker sausje over, en voila: kip/paard/koe...................

 • abtje

  @Elvage Heb een keer enkele vrachten nertsenmest gehad. Is een pittig poepje. Het gras groeit met een ongekend vermogen:-)

 • Romeijn

  @abtje
  Waarom stemming maken als dat niet terecht is. Niks straffeloos tekeer gaan: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2013/2/Cel--en-werkstraf-voor-nertsenbevrijders-1184826W/

 • abtje

  @Romeijn Dat is meer uitzondering dan regel. Kan me ook herinneren dat er een touringbus vol activisten uit het buitenland kwam om nertsen te bevrijden. Deze zagen dat als een dagje uit. De bus is klemgereden door mensen uit de buurt en wat gebeurde er met deze dagtouristen?
  Het openbaar ministerie heeft deze activisten nauwelijk vervolgd in het verleden, hadden bijna altijd vrij spel. pas na de moord op Fortuijn is daar ook een omslag aan het ontstaan.
  Vind jij het dan normaal dat een ondernemer een beveiliging moet regelen om zijn vee en have te beschermen?

 • Romeijn

  Een bus klem rijden hoor je door de politie te laten doen; het recht in eigen hand nemen is niet toegestaan in Nederland. Een goed hek om een nertsenfarm voorkomt niet alleen schade door dierenbevrijders; het voorkomt ook dat nertsen ontsnappen en schade aanrichten bij kippenboeren in de omgeving. Altijd eerst zorgen dat jezelf niets te verwijten valt.

 • abtje

  Leuke droomwereld van je, je vergeet het stukje over respect voor een ander zijn eigendommen, dat je daar afblijft.

 • abtje

  @Romeijn Wat doe jij eigenlijk voor de kost? Ben benieuwd hoe onverwijtbaar jij je dagen slijt. Naar een ander roepen is leuk, maar verlicht ons eens met het goede voorbeeld.

 • Willem119

  @abtje, ik kan het me inderdaad nog goed herinneren dat verhaal van die touringcar. De ondernemer was rustig aan het werk toen ineens 50 man met bivakmutsen op binnen komen lopen. Hem bedreigen met een wapen en vervolgens zijn bedrijf volledig overhoop halen. Een buurman die op het land aan het werk was zag het gebeuren en zette zijn tractor op de weg zodat de bus niet kon vertrekken. Deze tractor is vervolgens door onze 'dierenvrienden' ook volledig gedemonteerd. Vervolging was uiteindelijk niet mogelijk wat men kon niet exact bepalen welke schade door welke persoon was veroorzaakt.

  @romeijn, nertsenhouderijen zijn afgeschermd met een omheining want geen enkele nertsenhouder wil dat zijn dieren in de natuur terecht komen. Maar een alarmsysteem zou niet nodig moeten zijn. Verder kun je nog zo'n goede omheining hebben, die activisten breken alles af zodat de dieren de natuur in kunnen. En er zijn al duizenden nertsen losgelaten door deze activisten maar de nerts komt in het wild niet voor..... hij kan dus niet overleven in de natuur......

 • abtje

  @Willem119 ...en sterft een pijnlijke hongerdood. Kan je zien dat het die dierenactivisten niks interreseert, het dierenleed.

 • thomaskoning89

  En dan in 2024 zeuren om een schadevergoeding.

 • bankivahoen

  Niks zeuren, gewoon een vorm van economie bedrijven net zoals de rest van ons landje dat ook doet.Voor wat hoort wat !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.