Home

Nieuws 841 x bekeken

Recordexport voor VS, wel minder dan verwacht

Washington – De Verenigde Staten exporteren in 2013 voor een recordbedrag van 139,5 miljard dollar (107,4 miljard euro) aan landbouwproducten. Dat meldt het Amerikaanse landbouwministerie USDA.

In februari ging USDA nog uit van een 2,5 miljard dollar grotere exportomzet, maar met name de uitvoer van graan wordt nu lager ingeschat.
De import van landbouwproducten zal volgens de ramingen eveneens een record van 111 miljard dollar bedragen, waardoor de VS netto een plus op de handelsbalans krijgen van 28,5 miljard dollar. De VS verdiende in 2012 nog op 32,4 miljard dollar met de handel in landbouwproducten terwijl in 2011 een record van 42,9 miljard werd opgetekend. De handelsbalans ligt is wel beter dan in 2009 en veel jaren daarvoor.
De export van granen en veevoer wordt nu met een omzet van 30 miljard zo’n 2,8 miljard dollar lager ingeschat dan in de ramingen van februari. De uitvoer lijdt onder felle concurrentie van alle andere grote exportblokken, aldus USDA. Wereldwijd wordt gerekend op de grootste tarweoogst ooit, maar de Amerikaanse oogst is juist kleiner. Bij mais gaat minder productie gepaard met lagere prijzen op de wereldmarkt.
De export van suiker en tropische vruchten is verlaagd met 500 miljoen dollar. De vooruitzichten voor de export van oliezaden is iets verhoogd. De exportomzet voor katoen is met een half miljard naar boven is bijgesteld, terwijl voor tuinbouwproducten, vlees en zuivel de ramingen gelijk zijn gehouden. De export van dierlijke eiwitten komt met 30,1 miljard dollar net iets boven de waarde van granen en veevoer, maar blijft achter bij de exportomzet met tuinbouwproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.