Home

Nieuws 637 x bekeken 1 reactie

‘Protectionisme neemt af’

Brasilia - Het protectionisme neemt wereldwijd voorzichtig af. Zo’n 20 procent van protectionistische maatregelen die sinds 2008 zijn ingevoerd, is alweer opgeheven. Dat zei de Braziliaanse diplomaat Roberto Azevedo tijdens een persconferentie. Azevedo volgt op 1 september Pascal Lamy op als hoofd van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Azevedo zei tegen Braziliaanse journalisten vooral pragmatisch te willen zijn. “We moeten leren werken binnen de limieten van wat mogelijk is, niet van wat wenselijk is.” In de onderhandelingen die moeten leiden tot een nieuw wereldwijd handelsverdrag, zet Brazilië vooral in op vrijere handel in landbouwproducten. Azevedo maakte echter duidelijk dat hij het belang van 159 leden dient. “Eén ervan is toevallig Brazilië.”
De Europese Unie steunde in de laatste stemronde voor de functie van directeur generaal van de WTO de tegenstander van Azevedo, de Mexicaan Herminio Blanco.

Eén reactie

  • agratax2

    Vooral vrijhandel voor landbouw producten. Hieruit kan ik opmaken, dat voor andere producten weer eens een slag om de arm wordt gehouden. Boeren in dure landen wel werken tegen prijzen van lage kosten landen. Waarom niet voor industrie producten?? Wat is de Braziliaanse gedachte achter dit agenda punt??

Of registreer je om te kunnen reageren.