Home

Nieuws 2792 x bekeken 3 reactieslaatste update:9 mei 2013

'Opmerking Dijksma babymelkpoeder beetje dom'

Amsterdam - Siska de Rijke, oprichtster van de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg, noemt de uitspraak van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dat er geen absoluut tekort aan babymelkpoeder is, 'een beetje dom'.

Dat zei De Rijke woensdag op BNR Nieuwsradio.

Eerder verklaarde Dijksma dat alleen de twee favoriete merken babymelkpoeder van ouders uitverkocht waren. Volgens De Rijke suggereert zij daarmee dat ouders makkelijk kunnen overstappen op een ander merk. Dit zou echter darmklachten kunnen opleveren bij de jonge kinderen.

Het duurt volgens De Rijke even voordat baby's gewend zijn aan een bepaald merk melkpoeder. Ze kunnen daarbij klachten als diarree of krampen in de darmen krijgen. Het wisselen van merk noemt zij dan ook ,,heel onverstandig".

Ouders letten bij het kopen van de poeder vooral op hoe hun baby op het mengsel reageert en niet op hun eigen voorkeur voor een merk. ,,Het is niet zo dat je even gaat shoppen naar de leukste melk die het beste bij je kindje past", benadrukt De Rijke.

Dijksma stelt echter dat de organisatie een verkeerde voorstelling van zaken geeft en zegt juist, binnen de mogelijkheden die zij heeft, de belangen van ouders zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. ,,Ik handel juist in het belang van alle jonge ouders zodat zij de poedermelk kunnen gebruiken die het best past bij hun kind. Daarom heb ik alle betrokkenen bij elkaar geroepen en worden er maatregelen getroffen die passen in deze wereldmarkt. Alleen als er absolute schaarste is aan voedsel kan de overheid bijvoorbeeld ingrijpen in de distributie, maar dan moet het crisis zijn. Ik ben mij juist zeer bewust van de moeilijkheden van een leeg schap. Ik was het overleg niet gestart als ik wist dat switchen van babymelkpoeder makkelijk was.''

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Dijksma moet zich dus eerst goed 'inlezen'voordat ze roeptoetert...

 • sallandseboer

  Dat er een tekort is, is grote onzin.
  Er is zat, alleen het wordt verscheept naar Azië. Dit is omdat daar de fabrikanten meer vangen voor hun producten en dan creëren ze hier een zogenaamde schaarste die ze neerleggen bij enkele duizenden Chinezen. Meer zullen het er niet zijn.

  Moet je nagaan, als een fabriek niet enkele duizenden pakketjes extra kan maken is het droevig gesteld met hun capaciteit.

 • aarthamstra1

  ZlTO als grootste zuivelgigant zal het weer haar fijntjes hebben uit gelegd..

Of registreer je om te kunnen reageren.