Home

Nieuws 1066 x bekeken 1 reactie

Omzet en winst landbouw loopt sterk terug

Den Haag - Het aantal niet-financiële bedrijven dat de winstgevendheid zag verslechteren, is in het eerste kwartaal van 2013 opnieuw toegenomen.

De winst staat in vrijwel alle sectoren onder druk, vooral in de bouw, horeca, landbouw en detailhandel. Ook de omzet en werkgelegenheid gaan het hardst achteruit in deze sectoren, als gevolg van de crisis.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend op basis van de driemaandelijkse Conjunctuurenquête Nederland (Coen).

De enige sector waarin de winstgevendheid verbeterde was de delfstoffenwinning. Ook de omzet en de werkgelegenheid namen in deze sector toe. Het koude weer in het eerste kwartaal zorgde voor een hogere gasproductie.
Op de bouw en horeca na was de daling in de landbouw het sterkst. De omzet daalde in het eerste kwartaal van 2013 met circa 20 procent en de winst met circa 35 procent.

Dat is de grootste daling sinds medio 2009 niet meer zo groot geweest. In de afgelopen jaren liep de winst nagenoeg onafgebroken terug. Sinds de start van deze enquête in 2008 is het aantal ondernemers met een verslechterde winstgevendheid nagenoeg elke meting groter dan de groep met een verbetering. In het eerste kwartaal van dit jaar zag slechts 8 procent van de bedrijven de winstgevendheid verbeteren, terwijl ruim 38 procent een verslechtering rapporteerde. Bij de rest van de bedrijven - ruim de helft - bleef het bedrijfsresultaat ongeveer gelijk aan dat in het vierde kwartaal van 2012. Het aantal bedrijven dat per saldo aangeeft dat de winstgevendheid is afgenomen, was in het eerste kwartaal het grootst sinds medio 2009.

Eén reactie

  • alco1

    Belabberde tijden breken aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.