Home

Nieuws 2292 x bekeken

Mestfonds opengesteld

Den Bosch – Het eerder aangekondigde Mestinvesteringsfonds en het Loket Mestverwerking zijn dinsdag opengesteld. Het Mestinvesteringsfonds ondersteunt concrete investeringen in mestverwerkingen met een achtergestelde lening. Via Loket Mestverwerking kunnen innovatieve projecten ondersteuning krijgen.

Twintig voerbedrijven, Rabobank en boerenorganisaties LTO en NVV werken samen in het Mestinvesteringsfonds, dat de mestverwerking moet stimuleren. Het fonds heeft ongeveer de helft van het benodigde kapitaal bij elkaar door toezeggingen van ruim twintig voerbedrijven.
In totaal is 10 miljoen euro (in geld en diensten) nodig voor een periode van drie jaar. Er wordt nog met andere partijen uit de keten gepraat over deelname aan het fonds.
Via het Mestinvesteringsfonds worden investeringen ondersteund met een achtergestelde lening van maximaal 30 procent van de financiering. Investeerders betalen daarvoor 5 procent vergoeding. Alleen investeringen in bestaande technieken kunnen bij het fonds worden aangemeld. Van de investeerders wordt verwacht dat ze zelf 20 tot 30 procent eigen vermogen inbrengen.
Het fonds loopt via het Loket Mestverwerking (www.mestverwerkingsloket.nl), waar aanvragen kunnen worden ingediend. Aanvragers moeten zelf via eigen vermogen 20 tot 30 procent van de investering opbrengen en daarnaast moeten afspraken over aan- en afvoer van de mineralenstromen goed geborgd zijn.
Bestuursvoorzitter Ton Loman van Agrifirm hoort bij de initiatiefnemers voor het mestinvesteringsfonds. Het plan is mede ontwikkeld door Agrifirm, ForFarmers en De Heus. Loman zegt blij te zijn dat er sprake is van intensieve betrokkenheid vanuit de voerwereld. De twintig betrokken bedrijven vertegenwoordigen gezamenlijk bijna 90 procent van het rundvee- en varkensvoer in Nederland.
ZLTO-voorzitter Hans Huijbers zegt dat boeren en voerleveranciers aan het begin staan van een belangrijke stap in de ontwikkeling naar duurzame veehouderij. Hij beklemtoont dat het van belang is dat mineralenkringlopen gesloten worden.
In het Loket Mestverwerking werken drie regionale fondsen (LLTB, ZLTO en LTO Noord) samen. Bij de ondersteuning van innovatieve projecten zijn de spelregels van de regionale fondsen leidend.

Of registreer je om te kunnen reageren.